Rechtbank: avondklok moet per direct worden opgeheven

Foto: Mike Mourits

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - De avondklok moet per direct worden opgeheven. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag dinsdag bepaald in een rechtszaak die Stichting Viruswaarheid had aangespannen tegen de Nederlandse Staat.

Bij het invoeren van de avondklokmaatregel is gebruik gemaakt van een bijzondere wet, de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg). Die wet biedt de mogelijkheid aan het kabinet om in zeer spoedeisende en buitengewone omstandigheden een avondklok in te stellen, zonder dat daarvoor eerst een wetgevingstraject moet worden doorlopen.

'De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat bij de invoering van de avondklok geen sprake was van de bijzondere spoedeisendheid die nodig is om gebruik te kunnen maken van de Wbbbg', meldt de rechtbank. Volgens de rechtbank blijkt dit uit het feit dat voor de invoering van de avondklokmaatregel al vaker over de mogelijkheid van een avondklok is gesproken.

'De Wbbbg is dus ingezet terwijl er geen sprake was van een situatie waarvoor de wet is bedoeld, zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak. Daarom is de inzet van deze wet om de avondklok in te stellen niet legitiem', aldus de rechtbank.

Directe gevolgen

Volgens de NOS gaat de Nederlandse Staat het opheffen van de avondklok door de rechter aanvechten. In een zogeheten spoedappèl wordt de rechter gevraagd de uitspraak, in afwachting van het hoger beroep, te schorsen. Het verzoek tot schorsing dient dinsdagmiddag al.

advertentie advertentie