Regering verlengt coronamaatregelen in Nederland tot en met 28 april

Foto: NOS / NPO 1

KAAG EN BRAASSEM - De maatregelen van het kabinet om de verspreiding van het coronavirus in Nederland zo veel als mogelijk tegen te gaan en de druk op de ziekenhuizen te verlagen, worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dat hebben premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (CDA) dinsdagavond bekendgemaakt op een persconferentie.

Nagenoeg alle regels golden tot en met maandag 6 april. Vergunnings- en/of meldplichtige evenementen en bijeenkomsten waren vorige week al tot 1 juni verboden.

Scholen, horeca- (met uitzondering van afhaal en bezorging), sport- en vrijetijdsgelegenheden moeten de komende vier weken de deuren dicht houden. Dat geldt ook voor contactberoepen als kappers, schoonheidsspecialisten, tandartsen en fysiotherapeuten. Er geldt een uitzondering voor spoedzorg.

Anderhalve meter afstand houden

Nederlanders moeten buitenshuis anderhalve meter afstand van elkaar blijven houden. Alleen voor mensen uit hetzelfde huishouden en spelende kinderen tot en met twaalf jaar geldt deze regel niet. Ook het verbod op bezoek aan verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg en gehandicapteninstellingen wordt verlengd.

Samenkomsten voor drie personen of meer blijven ook niet toegestaan. Uitzonderingen zijn samenkomsten die nodig zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties (mits onder de 100 personen), religieuze- en levensbeschouwelijke bijeenkomsten, uitvaarten en huwelijken (mits onder de 30 personen). Voorwaarde is wel dat iedereen onderling anderhalve meter afstand kan houden.

Met het paasweekend en de meivakantie voor de boeg, roept minister-president Rutte op om ook op die dagen binnen te blijven en niet door Nederland te reizen. 'Het is niet zo dat na 28 april geen maatregelen meer nodig zijn. Dus ga niet allerlei activiteiten plannen voor de meivakantie', sprak Rutte.

advertentie advertentie