Regionale GGD voorbereid op grootschalige vaccinatie: ‘Tot prikinstructie toe’

KAAG EN BRAASSEM - Sjaak de Gouw, directeur van GGD Hollands Midden, zegt dat de regio Kaag en Braassem klaar is om snel op te schalen zodra veel coronavaccins beschikbaar zijn. Alle draaiboeken liggen klaar, tot de prikinstructie voor de verpleegkundigen aan toe.

'Als we sporthallen moeten huren, hebben we dat binnen een week geregeld', belooft De Gouw aan Omroep West, mediapartner van Studio Kaag en Braassem. 'Het Rode Kruis staat al klaar om te helpen met de logistiek. Veiligheidsregio's hebben mensen beschikbaar om mee te helpen, de opleidingsmodules voor prikkers zijn klaar. Dat zijn voorbereidingen die je niet zo heel duidelijk ziet, maar die zijn er wel.'

Dinsdag maakte coronaminister Hugo de Jonge bekend dat de eerste mensen in Nederland begin januari, vermoedelijk vanaf 4 januari, gevaccineerd kunnen worden tegen het coronavirus. Tachtigplussers en zorgmedewerkers zijn dan het eerst aan de beurt. Aansluitend volgen mensen van zeventig jaar en ouder. De massale vaccinatie van de bevolking begint pas in het tweede kwartaal, verwacht De Gouw.

'Het is niet zo dat in één week tijd acht miljoen mensen moeten worden gevaccineerd. De verschillende vaccins komen beschikbaar in porties. Als je kijkt naar het schema tot april, zijn het landelijk steeds plukjes van 300.000 tot 400.000 mensen die gevaccineerd worden.' Wie gevaccineerd wil worden, moet zich twee keer laten inenten.

Hieronder is het radio-interview met GGD Hollands Midden-directeur Sjaak de Gouw te beluisteren.
advertentie advertentie