Rijnlandse Molenstichting vraagt met molenboekje aandacht voor onderhoud molens

Uitreiking molenboekje Foto: Rogier van der Sande (dijkgraaf HHRijnland), Bart Vermeulen (Secretaris RMS), Kees Wassenaar (voorzitter RMS). Foto: Rijnlandse Molenstichting

KAAG EN BRAASSEM - Met het uitreiken van de nieuwste editie van het molenboekje aan dijkgraaf Rogier van der Sande, vraagt de Rijnlandse Molenstichting aandacht voor het onderhoud en de functie van haar molens.

De onderhoudskosten zijn de afgelopen jaren fors gestegen. Daardoor kan de stichting minder restauraties en onderhoud uitvoeren dan noodzakelijk is.

Dijkgraaf Rogier van der Sande wijst in het voorwoord van het molenboekje op het belang van molens, niet alleen als cultuurhistorisch erfgoed, maar ook om overtollig water uit de polders te verplaatsen.

Al eeuwen dezelfde rol

Met de toename van stortbuien door klimaatverandering is dit in de toekomst vaker nodig. In de praktijk houden de molenaars van de Rijnlandse Molenstichting het water in de polders al regelmatig op peil en besparen daarmee de energiekosten van het gemaal. Regelmatig wordt de molenaars ook gevraagd de polders droog te houden bij calamiteiten, zoals hevige neerslag of bij uitval of onderhoud van het gemaal. De molens vervullen daarmee nog steeds de rol die ze al eeuwenlang hadden.

Het komende jaar staat voor twee molens in Kaag en Braassem groot onderhoud gepland: de Grosmolen in Hoogmade en de Adermolen in Rijpwetering. Dit onderhoud is nodig om de molen draaiende te houden, stilstaande molens gaan immers in kwaliteit achteruit. Maar veel andere molens van de Molenstichting hebben ook kleinschalig onderhoud nodig. De bijdrage van overheden en fondsen zijn niet voldoende om alle kosten te dekken.

Daarom roept de Rijnlandse Molenstichting, die 49 molens en 50 rijksmonumenten onderhoudt, iedereen die een bijdrage voor ons erfgoed kan missen, op een donatie te doen. Doneren kan via de Rijnlandse Molenstichting.

Draaidagen molens

De Rijnlandse Molenstichting werkt volledig met vrijwilligers, zodat bijna alle inkomsten naar het behoud van de molens gaan. Dankzij de vele vrijwillige molenaars draaien de molens regelmatig. Iedere eerste zaterdag van de maand zijn bezoekers sowieso welkom op de molens van de Rijnlandse Molenstichting tijdens de draaidag. De volgende is op 7 januari.

Het molenboekje van de stichting bevat een beschrijving van alle 49 molens - allemaal Rijksmonumenten - van de Rijnlandse Molenstichting. Het molenboekje is in de loop van het nieuwe jaar te vinden bij alle molens van de stichting en op toeristische en recreatieve locaties in de regio.

advertentie advertentie