Ronald Struik uit Koudekerk is de nieuwe Nederlands kampioen Bonaken

De winnaars Cor Prook, Ronald Struik en Peter den Edel Foto: NK Bonaken

LEIMUIDEN – Ronald Struik uit Koudekerk aan den Rijn is Nederlands kampioen Bonaken 2023 geworden. In een spannende finale zegevierde Struik zaterdag 4 november over Cor Prook uit Alphen aan den Rijn die tweede werd. Peter den Edel uit Roelofarendsveen werd derde, Sander Beuk uit Leimuiden vierde en Kevin van Amsterdam uit Oude Wetering vijfde.

Het was voor Struik de tweede titel. Eerder won hij het NK in 2016. Katja Bollen uit Baarn - de Nederlands Kampioene van 2022 - eindigde zaterdag als best presterende vrouw.

Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland

Het 23e NK Bonaken is afgelopen zaterdag gehouden bij Partycentrum Keijzer in Leimuiden. Het NK telde dit jaar ongeveer honderd deelnemers uit heel Nederland, van Geleen tot Eindhoven. Dion Waasdorp uit Leimuiden eindigde als allerlaatste en kreeg een zwabber mee naar huis. Dat is behalve een huishoudelijk product ook een Bonaakterm.

Het kaartspel Bonaken staat sinds 2017 jaar op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. De Stichting Bonaken Nederland heeft het spel voorgedragen. Voorzitter Wim Buskermolen: 'Bonaken is puur nationaal erfgoed; niet alleen Leimuidens erfgoed. Hoewel wij er trots op zijn dat het spel al zo lang in ons dorp wordt gespeeld, zetten we ons met enthousiasme in voor de groei van de Bonaaksport in heel Nederland.' 

Honderd jaar lang

Mogelijk wordt er al sinds 1850 bij Keijzer gebonaakt. In dat jaar kwam het dorpscafé in handen van de familie Keijzer. Het bedrijf – tegenwoordig Partycentrum Keijzer – is nog steeds in familiehanden. Sjaak Keijzer is de vijfde generatie die het bedrijf leidt; samen met zijn vrouw Joke.

Buskermolen: 'We weten uit de overlevering dat gasten van het café op de oude locatie – tot 1957 – al decennia lang bonaakten. Op grond van hun verhalen durven we de stelling aan dat het spel al in 1922 werd gespeeld bij Keijzer.' 

Bonaken is een kaartspel dat in een café aan de bar gespeeld wordt. Het draait om de verliezer, die vervolgens een rondje moet geven. Bonaken wordt gespeeld met 32 kaarten uit een stock: 2 t/m 6 en de joker doen niet mee. Het aantal spelers kan uiteenlopen van twee tot maximaal zeven per spel. De spelregels verschillen per regio in het land of soms per plaats. Zo wordt op de begane grond van Café Keijzer op de Leimuidense wijze gebonaakt, terwijl op de eerste verdieping (op de biljartzolder) de Rijnsaterwoudse regels gelden. In beide dorpen kennen ze onder meer de termen zwabber, misère en bonaak. Meer info is hier te vinden.

Op het Nederlands Kampioenschap gelden de regels van de Stichting Bonaken Nederland. De stichting organiseert het NK sinds 2003 en richt zich op de bevordering van de Bonaaksport in de meest ruime zin van het woord. 

advertentie advertentie