Rutte en De Jonge: huidige maatregelen zeker tot in december van kracht

KAAG EN BRAASSEM - Iedereen moet er rekening mee houden dat de huidige coronamaatregelen tot in december van kracht blijven. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond tijdens een persmoment over het coronavirus. Het zal nog weken duren voordat de besmettingsgraad voldoende gedaald is.

Sinds twee weken is onder meer de horeca gesloten en zijn sportwedstrijden verboden. Uiterlijk volgende week dinsdag beslist het kabinet of nieuwe maatregelen noodzakelijk zijn, of dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames voldoende daalt en/of afvlakt. Op dit moment is het nog te vroeg om conclusies te verbinden over de effecten van de gedeeltelijke lockdown.

Als het aantal besmettingen niet stabiliseert, liggen alle mogelijke scenario's op tafel. 'Een volledige lockdown is dan het schrikbeeld' zei premier Mark Rutte. 'Want dat betekent dat iedereen thuis moet blijven. Daarom zeg ik opnieuw: hou je aan de regels, zoek niet de randen op. Zo kunnen we voorkomen dat het land verder op slot moet.'

Decembermaand

Feestdagen als Sint Maarten en Sinterklaas kunnen waarschijnlijk alleen in kleine kring worden gevierd. 'Ga er voorlopig maar vanuit dat je dat niet groot kunt vieren, maar alleen in eigen kring met drie gasten', sprak Rutte. Over de kerstdagen is het nog te vroeg om iets te zeggen.

advertentie advertentie