Rutte kondigt 5 weken durende lockdown aan: dit zijn de (regionale) maatregelen

KAAG EN BRAASSEM - Nederland gaat voor vijf weken, tot en met 19 januari 2021, in lockdown. Op 12 januari, een kleine twee weken na de jaarwisseling als duidelijk is wat deze maatregelen en de feestdagen voor effect hebben gehad op de coronacijfers, maken premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge bekend of de lockdown langer aanhoudt.

'Alles is erop gericht om het aantal contacten tot een minimum te beperken. Dan heeft het virus geen kans om over te springen', sprak Rutte in zijn televisietoespraak. 'Zeker zo net voor Kerst. Maar dat we er doorheen komen, staat voor mij vast.'

'Dát is wat corona doet'

'Inmiddels hebben ongeveer 30.000 mensen met corona in het ziekenhuis gelegen waarvan 6000 op de intensive care. Van die 6000 was de groep jonger dan 50 jaar, tweeënhalf keer groter dan de groep boven de 80. De harde waarheid is dat bijna al deze 6000 mensen zouden zijn overleden als ze niet op de intensive care behandeld waren. En dat ze bijna zonder uitzondering nog lang na hun ontslag uit het ziekenhuis te maken hebben met kortademigheid, extreme moeheid en andere klachten. Dát is wat corona doet', aldus Rutte.

'Dat is waarom het zo belangrijk is dat de zorg toegankelijk blijft. Dat er een bed voor je is als je dat nodig hebt. En dat is ook waarom ik vandaag nog een keer tegen alle werkers in de ziekenhuizen, in de verpleeghuizen, in de thuiszorg en bij de GGD's wil zeggen: dank jullie wel.'

Maatregelen op een rij

Vanaf dinsdag

  • Alle niet-essentiële winkels sluiten. Afhalen en thuisbezorgen blijft toegestaan. Onder meer supermarkten, slagers, bakkers, drogisterijen, opticiens, stomerijen en thuiszorgwinkels blijven open, ook weekmarkten blijven georganiseerd worden.
  • Doorstroomlocaties worden gesloten. Bijvoorbeeld pretparken, culturele instellingen als theaters, maar ook bioscopen, casino's en seksclubs. Bibliotheken blijven open voor het ophalen en brengen van boeken, buurthuizen mogen kwetsbare mensen blijven ontvangen. Kerken, moskeeën, gebedshuizen, gemeentehuizen en uitvaartlocaties blijven open.
  • Sportscholen, zwembaden en sauna's sluiten de deuren. Buiten sporten mogen kinderen zonder beperkingen blijven doen, volwassenen met maximaal twee personen en op anderhalve meter afstand. Topsportcompetities mogen doorgaan, daar valt onder meer de eredivisie waterpolo waar AZC Alphen in uitkomt onder.
  • Een groot deel van de contactberoepen moet stoppen. Zorgberoepen zoals tandartsen en fysiotherapeuten zijn hiervan uitgezonderd.
  • Het dringende advies geldt om thuis maximaal twee mensen tegelijk te ontvangen van dertien jaar of ouder.
  • Hotels blijven open, maar mogen hun gasten geen eten meer serveren. Ook roomservice op de kamers is niet meer toegestaan. De overige horeca, als cafés, restaurants en coffeeshops, blijven dicht. Het afhalen van eten en drinken blijft toegestaan.
  • Als het aan het kabinet ligt reizen alleen nog mensen met het openbaar vervoer voor wie dat essentieel is. Thuiswerken moet nog nadrukkelijker de norm worden.

Vanaf woensdag

  • Scholen en kinderopvang gaan dicht en moeten zoveel mogelijk digitaal onderwijs aanbieden. Ouders met vitale beroepen kunnen hun kinderen wel naar school en de opvang brengen. Kinderen in het examenjaar mogen wel nog naar school. Ook praktijklessen gaan door.

Kerstmis

  • Voor 24, 25 en 26 december wil het kabinet de bezoekregeling iets verruimen. Dan mogen mensen drie in plaats van twee personen van boven de twaalf ontvangen.
advertentie advertentie