Huisartsen doen opnieuw oproep om mondkapjes en overalls te doneren

Foto: HP Rijnland

KAAG EN BRAASSEM - Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland (SHR) heeft in het radioprogramma KB Actueel, dat iedere zaterdagmiddag tussen 12.00 en 14.00 uur wordt uitgezonden door Studio Kaag en Braassem, een oproep gedaan aan iedereen die persoonlijke beschermingsmaterialen heeft om deze te doneren aan de zorg.

Mondkapjes en overalls kunnen gebruikt worden in de bestrijding van het coronavirus. In Leiderdorp is een coronaspoedpost opgericht. 'Daar werken onze eigen huisartsen', vertelt Annemarie Ruward van SHR. 'De huisartsen moeten zelf natuurlijk niet ook ziek worden, want zij komen ook over de vloer bij andere patiënten. Als ze dan corona bij zich hebben, zijn ze zelf de verspreiders.'

Daarom vraagt de huisartsenvereniging nu opnieuw om hulp. Bij tuinders bijvoorbeeld. 'Er zijn veel tuinders en mensen die industriële dingen doen, die best goede beschermmaterialen voor hun eigen werk hebben', legt Ruward uit. 'Soms is er iemand die nog een lading in een schuur heeft liggen. Met die materialen kunnen huisartsen hun werk beter doen.'

Waar kun je huisartsen mee helpen?

Mondkapjes (chirurgisch, FFP1, FFP2 en FFP3), plastic schorten (lange mouw en halter) en kunststof overalls worden het meest gezocht. Bedrijven en particulieren kunnen de persoonlijke beschermingsmaterialen brengen bij een hun dichtstbijzijnde huisartsenpost. Mensen die twijfelen of hun materiaal geschikt is, worden gevraagd om bij voorkeur de spullen af te geven bij de huisartsenpost in Voorhout (Rijnsburgerweg).

De materialen zullen met name gebruikt worden in de coronaspoedpost bij het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. Alle patiënten met een coronaverdenking die zijn doorgestuurd door de huisarts, komen naar deze praktijk in Leiderdorp. 'Hoe beter de huisartsen ingepakt zijn, hoe beter ze beschermd zijn en hoe veiliger ze ook andere patiënten kunnen opzoeken', besluit Ruward.

advertentie advertentie