Schade aan viaduct bij Rijpwetering zorgt voor vertraging op hogesnelheidslijn

RIJPWETERING - Veel treinen op de hogesnelheidslijn (HSL) zijn vertraagd. Dat komt door schade aan een viaduct ter hoogte van Rijpwetering, meldt ProRail. Daarom rijden treinen daar nu tijdelijk langzamer. 

De schade aan het viaduct is eind oktober aangetroffen. Het gaat om scheuren in de lassen. De oorzaak is een ontwerpfout die tijdens de aanleg van de HSL is gemaakt. ProRail heeft de HSL na aanleg in beheer genomen. Om ervoor te zorgen dat de schade niet groter wordt, is de snelheid van treinen op dat deel van het spoor verlaagd tot 80 kilometer per uur. Normaal rijden treinen daar 160 tot 300 kilometer per uur.

Met 80 kilometer per uur rijden de treinen veilig over het spoor, maar het zorgt ook voor ongeveer drie minuten vertraging voor IC Direct treinen en vijf à zes minuten voor de Thalys en Eurostar.

Onderzoek andere bouwconstructies 

In het gebied rondom het viaduct zijn over een lengte van ongeveer acht kilometer nog negen andere bouwconstructies die op dezelfde manier zijn ontworpen. Deze worden momenteel onderzocht. Daarom is besloten de snelheid in dit gebied te verlagen naar 160 kilometer per uur.

ProRail werkt er, samen met partners, aan om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.

advertentie advertentie