Statiegeld op blikjes vanaf eind volgend jaar

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Er wordt statiegeld ingevoerd op blikjes. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven besloten. Het statiegeld wordt op 31 december 2022 ingevoerd.

Van Veldhoven neemt de maatregelen vervroegd, omdat het aantal blikjes in het milieu niet afneemt maar juist toeneemt. In 2020 met zo'n 27 procent. Per blikje wordt straks 15 eurocent statiegeld gerekend, hetzelfde bedrag als bij kleine plastic flesjes. Die kunnen vanaf 1 juli 2021 ingeleverd worden tegen statiegeld.

Door het statiegeld eind volgend jaar in te laten gaan, heeft de sector volgens de staatssecretaris genoeg tijd om zich voor te bereiden. In onder andere Duitsland, Finland, Noorwegen en Denemarken wordt al statiegeld op blik geheven.

150 miljoen blikjes in het milieu

Per jaar gaan er ongeveer 2 miljard blikjes over de toonbank. Zo'n 150 miljoen blikjes belanden jaarlijks in het milieu. Dat is net zoveel als 25 volle olympische zwembaden. 'Dieren verwonden zich er ook nog eens aan. Met statiegeld op blikjes is dat straks verleden tijd', schrijft Van Veldhoven.

advertentie advertentie