Stormschade: wanneer bel je de brandweer en wanneer niet?

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Het is goed mogelijk dat storm Eunice voor schade gaat zorgen. Wanneer schakel je de hulpdiensten in en op welk telefoonnummer bel je dan?

In een overzicht van de brandweer wordt onderscheid gemaakt tussen een aantal voorbeelden. Bij acuut gevaar of levensbedreigende situaties, zoals instortingsgevaar, dien je uiteraard te bellen met het alarmnummer 112. Bij losgeraakte dakbedekking, gevelplaten of bomen die over de openbare weg dreigen te vallen bel je met het telefoonnummer van de brandweer: 0900-0904.

Zie je een omgevallen boom in de berm liggen, die verder geen gevaar vormt voor bijvoorbeeld weggebruikers? Meld dat dan bij de gemeente. De gemeente Kaag en Braassem is voor spoedgevallen te bereiken op het telefoonnummer 071 332 72 72, andere meldingen kunnen online worden doorgegeven.

Valt er een boom om in je eigen tuin, waarbij er verder geen schade is aan bijvoorbeeld een woning? Dan dien je die klus helemaal zelf te klaren.

Goede voorbereiding is het halve werk

Het goed ventileren van binnenruimtes is het advies de afgelopen tijd, maar ventileren met windstoten van meer dan 100 kilometer per uur is iets teveel van het goede. Het is verstandig om ramen gesloten te houden. Verder is het handig om losse voorwerpen rond het huis weg te halen. Denk daarbij aan lege afvalcontainers en trampolines.

advertentie advertentie