Strengere coronamaatregelen gaan zondagavond in

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Regio's in Nederland worden ingedeeld in drie verschillende risiconiveaus vanwege de coronacrisis. Bij niveau 1 dient men waakzaam te zijn, bij niveau 2 is de situatie zorgelijk en bij niveau 3 ernstig. Hollands Midden, waar de gemeente Kaag en Braassem toe behoort, valt onder niveau 2. Daar hoort een aantal extra maatregelen bij. De nieuwe maatregelen gaan zondagavond om 18.00 uur in.

Het kabinet neemt de maatregelen in regio's waar het aantal coronabesmettingen de laatste dagen snel toeneemt. Horecagelegenheden mogen na middernacht geen nieuwe gasten meer binnenlaten, vanaf dan moet de muziek uit. Om 01.00 uur moeten de ondernemingen volledig sluiten. De maximale grootte van groepen wordt teruggeschroefd van honderd naar vijftig mensen. Er geldt hierbij wel een uitzondering voor uitvaarten, demonstraties, scholen en religieuze bijeenkomsten.

Naast Hollands-Midden gelden de nieuwe maatregelen ook voor de veiligheidsregio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht en Kennemerland. Het is voor veiligheidsregio's ook mogelijk om specifieke maatregelen te nemen. In Hollands Midden gebeurt dat vooralsnog niet. 'De meeste besmettingen vinden plaats achter de voordeur, daar kunnen wij niet ingrijpen', zegt Henri Lenferink, voorzitter van Veiligheidsregio Hollands Midden, tegen Omroep West.

Gerichte communicatie

Hollands Midden gaat wel inzetten op communicatie binnen specifieke groepen in de samenleving. 'Sinds eind juli zagen we het aantal besmettingen vooral toenemen in specifieke groepen, zoals jongvolwassenen, studenten, mensen met een migratie-achtergrond en arbeidsmigranten', meldt de veiligheidsregio in een bericht.

'We gaan met hen in gesprek via scholen, buurthuizen, jongerenwerkers en studentenverenigingen', zegt Lenferink over de communicatie richting jongeren. 'We willen mensen bereiken en motiveren om zich weer te gaan gedragen. We zijn allemaal een beetje slordig geworden. Het gaat om een gedragsverandering', besluit Lenferink.

De volledige persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo De Jonge, waar de strengere coronamaatregelen werden aangekondigd, is hieronder te bekijken.
advertentie advertentie