Stroomnet in Zuid-Holland vol, pas vanaf 2035 weer plek voor nieuwe scholen en grote bedrijven
REGIO - Nadat verschillende regio’s al te maken kregen met een overvol stroomnet, is nu ook het maximale gebruik op het hoogspanningsnet van TenneT in heel de provincie bereikt. Het gevolg? Overal in Zuid-Holland komen grootverbruikers zoals grote fabrieken, scholen en andere grote stroomvragers op een wachtlijst terecht. Bewoners en het midden- en kleinbedrijf blijven voorlopig wel buiten schot.
'Heel concreet betekent het dat grote stroomvragers het de komende jaren moeilijker zullen krijgen om te verduurzamen', vertellen directeuren Maarten Bijl (Stedin) en Monique Hoogwijk (Liander).
Afgelopen maanden, zelfs jaren komen er regelmatig berichten naar buiten dat de regionale stroomnetten alsmaar voller beginnen te raken. Veelal ging dat om bijvoorbeeld het terug leveren van stroom op het net, nu is er echter een ander probleem.
Maximaal verbruik behaald
Volgens TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet, is het maximale verbruik op het hoogspanningsnet bereikt in Zuid-Holland. 'Er is een mismatch ontstaan. Dat wil eigenlijk zeggen: er is veel te veel vraag, en te weinig capaciteit', zegt Frank Westhoek, beleidsmedewerker netcongestie bij TenneT.
Het tekort aan capaciteit is deels te wijten aan bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne. En daarnaast ook de snelheid waarmee bedrijven willen overstappen op elektriciteit om te verduurzamen.
'Veel bedrijven zijn de afgelopen tijd bewust geworden over het gasgebruik en willen over gaan stappen van gas naar elektriciteit', leggen de regiodirecteuren van Stedin en Liander uit.
'Maar daardoor bereiken we nu wel het maximale verbruik dat ons hoogspanningsnet ook aankan. Ondertussen moeten we ook gaan werken aan een andere manier van ons elektriciteitsnet inrichten.'
Niet gemakkelijk
De enige plek in de regio waar nog geen sprake is van netcongestie is in het Westland. Daar werd het energienet de afgelopen jaren al stevig verzwaard, en is volgens Stedin nog 'beperkt ruimte beschikbaar' voor verbruikers op het elektriciteitsnet.
Voor bedrijven betekent het dus dat het moeilijker kan zijn om te verduurzamen. 'We zien wel dat er bedrijven zijn die onderling creatief worden met bijvoorbeeld energy-hubs.'
'Dan maken ze onderling afspraken over bijvoorbeeld productie op bepaalde tijdstippen. Maar dat gaat nog niet gemakkelijk', vertelt Bijl.
Onderling maken bedrijven met elkaar en met de netbeheerders dus de nodige afspraken, maar voor de bewoners is er nog geen effect. Het is voorlopig nog niet zo dat het bouwen van woningen daardoor onder druk komt te staan.
'Maar je gaat het wel merken in de voorzieningen. Dat is waar de pijn van het capaciteitsprobleem zit. Een supermarkt of een school kan daardoor niet automatisch een reguliere aansluiting meer krijgen. Die komen op een wachtlijst terecht', vertellen de regiodirecteuren Hoogwijk en Bijl.
Wachtlijst stijgt
Nu ook het net van TenneT overvol zit, gaat die wachtlijst de komende jaren alleen maar groeien. Pas tussen 2032 en 2035 zullen de problemen zijn opgelost. Dan moet de capaciteit op het elektriciteitsnet zijn uitgebreid.
Vanaf donderdag beginnen TenneT, Stedin en Liander met een nieuw zogeheten congestieonderzoek. Dan gaan de netbeheerders bij bedrijven langs om te vragen of zij hun productie en verbruik misschien toch niet op andere momenten op de dag kunnen inrichten. Iets waar bedrijven overigens ook geld voor kunnen krijgen.
Onderzoek over een jaar klaar
Over een jaar moet het onderzoek dan zijn afgerond. Dan moet voor de netbeheerders duidelijk zijn wat de komende jaren moet gebeuren om de wachtlijst enigszins te dempen.
Ondertussen wordt er ook gewerkt aan het verzwaren van het elektriciteitsnet. Zo werkt TenneT momenteel aan verzwaringen van hoogspanningsstations in Krimpen aan den IJssel, Wateringen en Bleiswijk en nieuwe hoogspanningsverbindingen tussen Krimpen aan den IJssel en Gouda, en Wateringen en Rijswijk.
Ook Stedin en Liander zitten niet stil. Zij werken de komende jaren aan het uitbreiden van verschillende energiestations in Hazerswoude-Rijndijk en de Zuidplaspolder. Hierdoor komt er vanaf 2032 stapsgewijs extra ruimte op het hoogspanningsnet beschikbaar.
Lees ook: Elektriciteitsnet zit vol, nieuwe bedrijven kunnen niet zomaar aansluiting krijgen