Team Holland trekt aan het langste eind op de 101ste Kaagweek

Foto: Het gaat de zeilers van team Holland voor de wind. (Syb van Ruiten)

KAGERPLASSEN - Voor watersportliefhebbers uit het hele land is het niet meer weg te denken: de Kaagweek. Dit weekend is de 101ste editie van het oudste zeilevenement van Nederland. De hele week worden er wedstrijden gevaren in verschillende klassen. De Holland-Friesland zeilwedstrijd in de regenboogklasse wordt ieder jaar het hoogtepunt van de week genoemd. Na een spannende wedstrijd won het team van Holland nipt.

Vanaf het voormalige Statenjacht van de provincie Zuid-Holland gaf Commissaris van de Koning Jaap Smit net als ieder jaar het startsein voor de Holland-Friesland Wedstrijd. De zeilwedstrijden zijn in de klasse ‘regenboog’, open houten boten met teams van drie. Dezelfde soort als waarmee de wedstrijden in 1917 ooit begonnen, door kenners de ‘koningin van het water’ genoemd.

Ondanks de zachte wind, gaat het er hard aan toe op het water. De zeilboten schampen elkaar. ‘Soms varen we schade als het harder waait’, vertelt teamcaptain Frans Sluyters. Het is zijn twintigste keer als coach van Team Holland. Hij benadrukt dat het er soms hard aan toe gaat: ‘Op het water is het mes op het dek, aan de wal drinken we gewoon een biertje.’

‘Makkelijk was het niet’

De wedstrijden maken wat los, de Kagerplassen tellen een groot aantal sloepen en andere bootjes. Vanaf de coachboot vaart Sluyters tussen de boten door en geeft hij verschillende tekens. Op die manier kan hij het team laten weten wat de stand is. Daarnaast zorgt hij ervoor dat er geen andere sloepen van toeschouwers in de weg gaan liggen.

De spannende ontknoping van de wedstrijd komt met goed nieuws voor Holland: met een paar punten meer winnen ze van Friesland. ‘Makkelijk was het niet’, reageert Sluyters. Een van zijn schippers bedankt hij voor de show terwijl hij hem een biertje geeft. Voor nu is de beker dus voor KWV De Kaag, maar dat kan in augustus zomaar anders zijn. De Holland-Friesland wedstrijd keert dan terug tijdens de Sneekweek.

advertentie advertentie