Tijdelijke extra coronamaatregelen vanaf donderdag niet meer van kracht

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - De extra coronamaatregelen die twee weken geleden werden ingesteld, zijn vanaf donderdag niet meer van kracht. Dat maakte minister-president Mark Rutte dinsdagavond bekend tijdens een persconferentie over het coronavirus. De aanscherping zou voor twee weken gelden, maar toch was het de vraag of ook deze maatregelen niet verlengd zouden worden.

Dat houdt in dat theaters, bioscopen, musea en pretparken vanaf donderdag weer open kunnen, uiteraard met inachtneming van de overige coronamaatregelen. Ook groepslessen in sportscholen mogen weer plaatsvinden. Daarnaast mogen er thuis weer 3 gasten ontvangen worden, buiten mogen 4 mensen bij elkaar komen. 'De cijfers die elke dag tot ons komen zijn nog steeds te hoog, maar de trend is dalend en dat is positief', zei Rutte. Het welbekende reproductiegetal zit inmiddels duidelijk onder de 1.

'Tegelijkertijd hoop ik dat deze, op zichzelf positieve ontwikkeling, een extra motivatie is om de komende tijd vol te houden en er liever nog een tandje bij te zetten. Want eerlijk is eerlijk, er is ook ruimte voor verbetering.' De premier benoemde daarbij het bezoek aan supermarkten en andere winkels, het advies om thuis te werken en het gedrag van Nederlanders thuis. 

'Want wat is het lastig achter de voordeur maar een paar vrienden te mogen ontvangen en dan ook nog anderhalve meter afstand te moeten houden. En wat is het lastig om thuis te blijven bij klachten. En toch moet het, willen we het virus er echt onder krijgen', benadrukt de minister-president.

Mondkapjesplicht

Verder ziet het kabinet nog geen mogelijkheden om de coronamaatregelen te versoepelen. Zo blijft de horeca gesloten, kunnen er geen evenementen georganiseerd worden en blijft er een verbod op het verkopen van alcohol na 20.00 uur.

Ook verdere aanscherpingen komen er op dit moment niet. 'Wel is het zo dat, als op 1 december de tijdelijke coronawet in werking treed, het mondkapjesadvies in publiek toegankelijke binnenruimtes overgaat in een mondkapjesplicht. Vanaf dan moet het dus in de supermarkt en op andere plekken, zoals al sinds 1 juni in het openbaar vervoer.'

Ook tijdens het Sinterklaasfeest wordt van Nederlanders verwacht dat ze zich houden aan een fors pakket aan coronamaatregelen. 'Ik roep iedereen op dat ook te doen en de jaarlijkse familiebijeenkomst voor deze keer - bijvoorbeeld - over een paar dagen te verdelen als de groep te groot wordt.'

Zonder klachten getest worden

Minister Hugo de Jonge kondigde aan dat de testcapaciteit ook in de aankomende periode uitgebreid blijft worden. 'Per 1 december kunnen mensen die een melding krijgen in de CoronaMelder-app, of mensen die naar voren komen als contact uit het bron- en contactonderzoek, ook getest worden als ze nog geen klachten hebben. Omdat zij wel een risico hebben gelopen op een besmetting', zegt De Jonge.

'En dat testen zonder klachten, doe je dan op dag vijf. De vijfde dag na het laatste contact. Tot die dag blijf je, zoals dat nu ook al geldt, in quarantaine.' Wanneer iemand dan negatief getest wordt, vervalt de quarantaine. 'Nu moet je tien dagen binnen blijven.'

'We zijn er dus nog lang niet'

De cijfers dalen, maar nog niet snel genoeg. 'We zijn er dus nog lang niet', zegt De Jonge. Zo noemt de minister het aantal besmettingen, in de afgelopen dagen zo'n 4.000 per dag. 'Maar we willen er minder dan 1.200 per dag, daar willen we naartoe.' Rekenmodellen laten volgens het kabinet zien dat de tweede golf, in het huidige tempo, pas in de tweede helft van januari achter de rug is. 'Als het aantal besmette mensen blijft dalen, hopen en denken we, dat we half december een eerste voorzichtige tussenstap kunnen zetten. Iets meer ruimte voor de dingen die we zo graag willen doen.'

Begin december hoopt het kabinet meer duidelijkheid te kunnen geven over het al dan niet versoepelen van de coronamaatregelen. Dan moet ook duidelijk worden hoe Nederland Kerst kan vieren.

advertentie advertentie