Tijdelijke opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen op Connexxion-terrein Leimuiden

Foto: Google Street View

KAAG EN BRAASSEM - De gemeente Kaag en Braassem vangt sinds maart 2022 vluchtelingen uit Oekraïne op. Opvanglocatie Het Oog (het Rabobankgebouw) is vanaf 1 juli niet meer beschikbaar. Een nieuwe tijdelijke opvanglocatie is gevonden in Leimuiden.

De Rabobank heeft aangegeven vanaf 1 juli weer over het pand te willen beschikken. De gemeente is op grond van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) wettelijk verantwoordelijk om voor de mensen die daar nu opgevangen worden een nieuwe tijdelijke locatie te vinden. Onderzoek naar een geschikte tijdelijke locatie heeft geleid tot het Connexxion-terrein in Leimuiden.

Op dit terrein plaatst de gemeente komende periode cabines (wooncontainers) waar plek is voor 65 mensen. Dit zijn de bewoners die nu wonen in Het Oog. De locatie moet half juni gereed zijn. De cabines blijven tenminste een jaar staan, omdat de wettelijke taak voor deze opvang in ieder geval tot juni 2024 van kracht is. Dit kan later verlengd worden, afhankelijk van de situatie in de Oekraïne.

'We hopen en verwachten dat de opvang op deze tijdelijke locatie net zo succesvol verloopt als de opvang in locatie Het Oog', bericht de gemeente. 'Hier ervaren we een fijne dynamiek tussen bewoners, vrijwilligers en betrokken organisaties.'

Inloopbijeenkomst Leimuidenaren

Voor de inwoners van Leimuiden verzorgt de gemeente woensdag 8 maart een inloopbijeenkomst. Inwoners kunnen hier terecht met vragen over de tijdelijke opvanglocatie. De inloopbijeenkomst is van 17.00 tot 19.30 uur in De Ontmoeting in Leimuiden. Aanmelden is niet nodig. Inwoners ontvangen per post een uitnodiging voor deze bijeenkomst.

De gemeente heeft contact met de huidige gebruikers van het terrein, zoals de organisatie van de Huttenbouw en Provincie Zuid-Holland. Met deze partijen is de gemeente in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden om de activiteiten te combineren. De bewoners en vrijwilligers van Het Oog worden op korte termijn bijgepraat over de ontwikkelingen en de verhuizing.

Opvanglocaties

Naast opvang in Het Oog (gebouw Rabobank) zijn er in de gemeente tijdelijke opvanglocaties in de pastorie van de Mariakerk in Roelofarendsveen, aan de Kerkstraat in Woubrugge en particulier bij inwoners thuis.

advertentie advertentie