Vakantieplannen op zeiljacht vallen in water vanwege storing brug: ‘Dieptriest’

Foto: Omroep West

ROELOFARENDSVEEN - Uitzicht op de McDonald's en een Bram Ladage-snackbar terwijl je op een boot vastzit met enkel noodrantsoen. Het overkwam Jan en zijn vrouw Mieke van der Geest uit Roelofarendsveen, omdat de spoorbrug niet openging.

Het koppel had erop gerekend zaterdag al bij vrienden in Dordrecht aan te kunnen meren, maar hun boot ligt nog steeds stil in het Gouwekanaal wachtend tot de brug het weer doet. Terwijl iemand bij Prorail twitterde dat 'wij hard werken om de storing te verhelpen', zaten Mieke en Jan met droge crackers en water op hun twaalf meter lange zeiljacht.

Veertien dagen schippert Jan van der Geest met zijn vrouw over de binnenwateren om daarna weer als aannemer aan de slag te gaan. 'Als je met de boot op vakantie gaat, dan ben je onderhand wel gewend dat er weleens wat met een brug is.

'Enorme domper'

Maar meestal wordt dat wel goed van tevoren aangegeven.' Deze keer is dat anders en daar baalt hij behoorlijk van. 'Dit is een enorme domper aan het begin van onze vakantie.' Een woordvoerder van Prorail heeft gemeld dat er geplande werkzaamheden waren, maar dat tijdens deze werkzaamheden 'de brug in storing is gekomen'.

In eerste instantie was het voor Van der Geest nogal onduidelijk waarom de brug niet openging, wanneer hij het wel weer zou doet en tot wie hij zich met zijn vragen kon richten. Zo nam Van der Geest contact op met de brugwachter, Rijkswaterstaat en ProRail. Maar niemand kon hem uitsluitsel geven over wat er nu precies aan de hand was en wanneer ze op koers konden richting Dordrecht. 'Ze laten je lekker dobberen en zwemmen.'

De spoorbrug is onderdeel van de Staande Mast Route. Door middel van de route kun je op een veilige manier met een hoge mastopbouw van Noord- naar Zuid-Nederland varen of andersom. Het alternatief is de Noordzee.

Van der Geest noemt de route 'de A4 voor de watersport, een hele belangrijke route'. Hij vindt de gang van zaken dan ook onbegrijpelijk. 'Zo knoeierig hoe ze ermee omgaan, niet te geloven', verzucht de schipper.

Storing opgelost

ProRail liet zondagmiddag rond 17.00 uur via Twitter weten dat de storing inmiddels is opgelost. 'De hinder voor de scheepvaart zou nu snel verholpen moeten zijn', zegt de spoorwegbeheerder. Totdat de werkzaamheden zijn afgerond zal de brug nog wel op verzoek worden bediend.

advertentie advertentie