Vanaf volgende week weer zwemlessen, horeca mag hopen op eerste heropening 31 maart

Foto: Rijksoverheid

KAAG EN BRAASSEM - De zwemlessen (inclusief afzwemmen) voor kinderen tot en met 12 jaar worden vanaf dinsdag 16 maart hervat. Demissionair premier Mark Rutte (VVD) heeft dat maandag bekendgemaakt op een nieuwe coronapersconferentie. 'Vanwege het gevaar dat op de loer ligt, met de zomer in aantocht', sprak Rutte. Ouders moeten buiten wachten op de kinderen. De kleedkamers zijn open, douches niet.

Een aantal van de huidige maatregelen wordt na het weekend een klein beetje versoepeld. Zo kunnen mensen van 27 jaar en ouder in viertallen georganiseerd sporten in de buitenlucht op een sportaccommodatie. Nu is dat nog in groepjes van twee. Sporters moeten anderhalve meter afstand tot elkaar bewaren.

Winkels in de detailhandel die groter zijn dan 50 vierkante meter, mogen per 25 vierkante meter één klant tegelijk ontvangen; met een maximum van vijftig tezamen. Voor winkels die kleiner zijn dan 50 vierkante meter, blijft het maximum op twee staan. Ook de tijdslots en het verplicht reserveren worden gehandhaafd.

'Terrassen open in week van Pasen'

De lockdown, inclusief avondklok, wordt verlengd tot en met dinsdag 30 maart. De avondklok blijft van kracht tot 31 maart, 04.30 uur. Wie van plan is om tijdens een van de drie verkiezingsdagen omstreeks 21.00 uur te stemmen, of om een van de tellocaties te bezoeken, mag de avondklok negeren. Daar is geen schriftelijk bewijs voor nodig. De regering continueert het negatieve reisadvies tot en met 15 april.

De eerstvolgende persconferentie is op 23 maart. Als het reproductiegetal - het zogeheten R-getal - van het coronavirus in Nederland rond de 1 blijft liggen, wil het kabinet die avond nieuwe versoepelingen aankondigen. In dat geval mogen vanaf 31 maart, de week van Pasen, de buitenterrassen van horeca weer open met een maximum per tafel en terras. Verder staat een verdere openstelling van winkels in de detailhandel op stapel en het heropenen van het hoger onderwijs.

Tijdens diezelfde persconferentie wordt ook een advies uitgebracht voor de meivakantie, en mogelijk ook voor de zomermaanden.

Testbewijs

Coronaminister Hugo de Jonge (CDA) wil het mogelijk maken dat in niet-essentiële sectoren om een negatief testbewijs gevraagd kan worden. Dat moet gebeuren via 'een groen vinkje' in een app op een mobiele telefoon. Zo'n vinkje verschijnt als iemand zich heeft laten vaccineren tegen het coronavirus of kort daarvoor een sneltest heeft ondergaan. Zo'n sneltest is vanaf april verkrijgbaar in supermarkten en bij drogisterijen.

'Dat groene vinkje laat niet zien of je gevaccineerd bent of negatief getest bent. Er mag absoluut geen sprake zijn van vaccinatiedwang, mensen moeten de keuze hebben tussen óf vaccineren óf een negatieve test', benadrukt De Jonge.

De Jonge verwacht dan ook niet dat horeca-ondernemers om zo'n testbewijs gaan vragen, al mag een individu daar wel toe beslissen. 'Dan wordt de drempel om een biertje te drinken wel heel groot. Dat wil een horeca-ondernemer ook niet.' De demissionaire minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport denkt eerder aan evenementen en scholen.

advertentie advertentie