Vanaf zaterdag avondklok in Nederland: regels en uitzonderingen op een rij

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Vanaf zaterdag 23 januari geldt er in heel Nederland een avondklok. Het is dan niet toegestaan om tussen 21.00 uur en 04.30 uur buiten te zijn.

De maatregel is genomen bovenop de huidige lockdown, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er zijn zorgen over mutaties van het virus, waaronder de Britse variant, die mogelijk besmettelijker zijn dan andere varianten. 'Het is noodzakelijk om nu besmettingen af te remmen en de verspreiding van nieuwe varianten te vertragen', meldt de Rijksoverheid.

Naar buiten gaan tijdens de uren waarin de avondklok van kracht is, is alleen toegestaan met een aantal redenen. Die staan hieronder benoemd. Mensen die zonder geldige reden naar buiten gaan, riskeren een boete van 95 euro. De avondklok is tot woensdag 10 februari om 04.30 uur van kracht.

Wie mogen op straat zijn tijdens de avondklok?

Iedereen die tijdens de avondklok naar buiten moet, dient een formulier Eigen verklaring avondklok bij zich te hebben. Deze is digitaal in te vullen en uit te printen. 'Bij een noodsituatie, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heeft u geen formulier nodig.

Als mensen voor werk naar buiten moeten, dienen zij ook een Werkgeversverklaring avondklok bij zich te hebben. 'Uw werkgever bepaalt dit en vult dan voor u de door de overheid beschikbaar gestelde werkgeversverklaring in', legt de Rijksoverheid uit.

Redenen om buiten te zijn tijdens de avondklok:

  • Bij een noodsituatie.
  • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft.
  • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet.
  • Als u naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland.
  • Als u een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje.
  • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen.
  • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen.
  • Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het mbo, hbo of wo en u kunt dit aantonen.
  • Als u onderweg bent omdat u bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van een omroep.
advertentie advertentie