Vanaf zaterdag versoepelingen voor winkeliers, horeca en cultuur blijven dicht

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Winkels mogen vanaf zaterdag de deuren weer openen voor klanten. Dat hebben premier Mark Rutte (VVD) en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ernst Kuipers (D66) vrijdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen.

Winkels mogen open tot 17.00 uur, met een maximum aantal bezoekers per vierkante meter winkelruimte. Eerder werd gemeld dat winkels klanten op afspraak zouden mogen ontvangen, maar het kabinet heeft besloten om voor een volledige heropening te gaan.

Cafés, restaurants, bioscopen en theaters moeten voorlopig nog dicht blijven. 'Ik snap heel goed dat het compleet oneerlijk voelt na al die lange maanden van sluiting en na al die moeite om veilig open te kunnen. Maar de optelsom van alle contacten in de samenleving bepaalt het risico en daarom kan simpelweg niet alles tegelijk', zegt premier Rutte.

Op 25 januari wordt door het kabinet bekeken of en wanneer de horeca- en cultuursector weer open kan. 'Dan kijken we eerst naar de horeca, de musea en de theaters. Maar dat moeten we echt op dat moment bekijken, het is echt nu nog niet zeker of dat kan.'

Andere versoepelingen

Vanaf zaterdag 15 januari mogen ook sportscholen, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers weer open. Ook deze sectoren mogen tot 17.00 uur geopend zijn. Sportactiviteiten en kunst- en cultuurbeoefening (zoals muziek, toneel en dans) worden binnen en buiten ook weer mogelijk. Publiek is daarbij nog niet welkom. Sportwedstrijden binnen een eigen club mogen ook weer. Voor sport- en cultuurbeoefening die binnen plaatsvindt, blijft een coronatoegangsbewijs verplicht voor mensen vanaf 18 jaar.

Fysiek onderwijs geven in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs kan worden hervat. Verder verandert het advies voor een maximale groepsgrootte. Die is vanaf zaterdag vier personen. Dat geldt ook voor thuis, met het dringende advies dat iedereen zich aan de basisregels houdt.

Lees ook: Kaag en Braassem in brandbrief aan kabinet: ‘Niet-essentiële sector zo snel mogelijk open’

advertentie advertentie