Varen en fietsen tijdens Open Monumentendag: molens in de spotlights

Foto: Kitty Hoogenboom

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Monumentale gebouwen in de regio openen 9 en 10 september hun deuren tijdens de Open Monumentendag. Thema is dit jaar 'Levend erfgoed'. Naast de openstelling worden er ook activiteiten georganiseerd, waaronder een speciale Molennacht en geplande vaar- en fietstochten.

Molens in de spotlights

Deze editie besteedt Kaag en Braassem extra ambacht van molenaar, dat een essentieel onderdeel vormt van hun levend erfgoed. Op zaterdagavond 9 september worden de molens symbolisch in de schijnwerpers gezet. Naast het bekijken van de verlichte molens zijn er ook andere dingen te beleven: verhalenvertellingen, geleide wandelingen, fotoworkshops met mobiele telefoons, vaartochten en live muziek.

Veel van de molens zijn gedurende het weekend toegankelijk voor publiek. De lijst van verlichte molens en de te bezoeken locaties is online te vinden. 

Varen en fietsen

Om bij de boerderijen aan de Zwarteweg en de historische Rode Molen in Oud Ade te komen, wordt een hop-on-hop-off vaaroptie aangeboden. Met deze boottocht kunnen bezoekers op hun eigen tempo de monumenten te verkennen. Op zaterdag 9 september kunnen geïnteresseerden opstappen ter hoogte van Leidseweg 6 in Oud Ade.

Voor liefhebbers van fietsen biedt de Elfdorpentocht een mooie gelegenheid om de regio te verkennen. De route leidt langs de elf kernen van Kaag en Braassem, die tijdens dit specifieke weekend worden verbonden door een speciale fietspont tussen Kaag en Oud Ade. Starten kan bij elk deelnemend monument in de regio.

Gedetailleerde informatie over het programma van de Molennacht, het volledige schema van activiteiten en de lijst van te bezoeken monumenten zijn te vinden op de officiële website van Kaag en Braassem Promotie.

advertentie advertentie