Vernieuwing sportcomplex Roelofarendsveen miljoenen duurder, maar krijgt wel groen licht

Foto: Studio Kaag en Braassem - Jeugd deelt vlaggetjes uit aan raadsleden

ROELOFARENDSVEEN - Ondanks dat het project voor het vernieuwen van het sportcomplex in Roelofarendsveen miljoenen duurder is dan verwacht, gaat het toch groen licht krijgen van de gemeenteraad. De meeste raadsleden vinden dat het project door moet gaan, ondanks dat zij ook kritische kanttekeningen hebben bij de financiële status.

De raadsvergadering van maandag trok veel bekijks. Zo was er jeugd aanwezig vanuit de sportclubs. Zij overhandigden aan het begin van de vergadering een vlaggetje aan elk raadslid met daarop informatie over het plan van de sportclubs. De gemeente had eerder toegezegd acht miljoen euro in het plan te willen steken. Nu blijkt er - door financiële tegenvallers - nog eens drie miljoen euro nodig te zijn en met een beetje pech kan dat oplopen naar vijf miljoen euro. 

De VVD vindt dit miljoenentekort te veel van het goede. De partij was al erg kritisch op het plan om voetbal, tennis, padel en hockey op één complex onder te brengen. Raadslid Roy Möllers wees tijdens de vergadering op de financiële positie van de gemeente. 'We zakken door de ondergrens', zei hij. 'Als we deze verenigingen extra miljoenen geven, kunnen er straks nog meer op de stoep staan.' Möllers vroeg zich af of de investering het echt waard was en of de alternatieven goed zijn onderzocht.

'Hoe leggen we dit uit?' 

Naast de VVD was ook Mooi Kaag en Braassem kritisch. De partij geeft aan dat de padelbanen niet voldoen aan de geluidsnormen en dat het opschroeven daarvan geen optie is. 'Hoe leggen we dit uit in de andere dorpen? En kunnen de Roelofarendsveense sportclubs de kosten straks ook nog dragen', zei Thijs Mooren van Mooi Kaag en Braassem daarna nog over het financiële plaatje.

Op maandag 18 maart zal de definitieve beslissing worden genomen. Duidelijk is wel dat - buiten de VVD en Mooi Kaag en Braassem - de andere partijen minder moeite hebben met het forse kostenplaatje. Zij wijzen op de energie van de sportclubs die erin zit en wat dit kan betekenen voor de langere termijn. 'De maatschappelijke waarde is hoog', zegt wethouder Gerben van Duin daarover. 

Enorme groei

Van Duin wijst ook op de enorme groei van Roelofarendsveen. Hij vindt het daarmee verantwoord dat het geld erin gestoken wordt. '45 procent van de inwoners van onze gemeente woont in Roelofarendsveen. De euro’s die we in plan Sportpad steken, hebben we niet morgen terugverdiend, maar dat gaat zeker gebeuren.' De wethouder geeft ook aan dat de sportclubs moeten overwegen de contributie te verhogen, om de kosten te kunnen dekken.

Buiten het idee voor het vernieuwde sportcomplex is de gemeente ook bezig met een plan voor een complex met een nieuwe school, sporthal en zwembad. Dit plan moet 60 miljoen euro kosten. Een recreatiebad was bij het ontwerp van het zwembad niet meegenomen. Een petitie om die alsnog in te tekenen leverde ruim 1.500 handtekeningen op. Wethouder Van Duin geeft desondanks aan dat er op dit moment geen geld voor is, ondanks dat hij het wel sympathiek vindt. 

Lees ook: Petitie gelanceerd voor recreatiebad in nieuw zwembad Roelofarendsveen.

advertentie advertentie