Vogellezing bij Diamantvink over wintergasten en vogeltrek

OUDE WETERING - Vogelwerkgroep Alphen aan den Rijn, een werkgroep van IVN Natuureducatie, verzorgt vrijdag 27 januari een vogellezing over wintergasten en de vogeltrek. Vrijwilligers van de vogelwerkgroep Stef Strik en Gert-Jan Pieterse zijn de sprekers.

Twee maal per jaar voltrekt zich in vogelland een bijzonder fenomeen: de trek. In het najaar trekken veel vogels van noord naar zuid en in het voorjaar van zuid naar noord. Er is steeds meer duidelijk over het hoe en waarom van deze massale verplaatsing. Dacht men vroeger dat zwaluwen in modderpoelen de winter doorbrachten, inmiddels is door moderne technieken veel meer bekend over hun ware winterkwartieren.

Maar nog niet alle raadsels zijn opgelost. Er zijn vogelsoorten die gigantische afstanden afleggen terwijl andere soorten niet verder trekken dan de vorstgrens. In de lezing gaan Strik en Pieterse in op het waarom van de vogeltrek, gevaren onderweg, klimaatverandering en welke speciale aanpassingen vogels in staat stellen de trek tot een goed einde te brengen.

'Bijzondere prestaties'

Uiteraard komen vogels aan bod die deze winterperiode in Nederland te zien zijn. 'Laat u verrassen door de bijzondere prestaties die vogels leveren tijdens de trek en geniet van de soorten die ons land opzoeken om de winter door te brengen', aldus de vrijwilligers.

De lezing is gratis te bezoeken in gebouw De Diamantvink aan de Weteringlaan en begint 20.00 uur.

advertentie advertentie