Voorlopige opkomst Europese verkiezingen in de gemeente hoger dan landelijk gemiddelde

Foto: Dennis

KAAG EN BRAASSEM - In de gemeente Kaag en Braassem heeft 51 procent van de kiesgerechtigden op donderdag een stem uitgebracht voor de Europese verkiezingen. Daarmee ligt het aantal in de gemeente hoger dan het landelijk gemiddelde van 46,8 procent. Het gaat hierbij om een voorlopig opkomstpercentage. Dit aantal kan nog veranderen als de definitieve uitslag bekend is.

De opkomst is zowel in de gemeente Kaag en Braassem als landelijk hoger dan bij de vorige Europese verkiezingen in 2019. Toen ging in de gemeente 45,07 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus. Landelijk was dat toen 41,9 procent. 

De voorlopige uitslag van de verkiezingen wordt pas zondagavond of maandag bekendgemaakt, omdat er in andere Europese landen nog gestemd moet worden. Men wil niet dat de uitslag in Nederland invloed heeft op de kiezers in andere landen. De definitieve uitslag wordt pas op woensdag 19 juni bekend. Dan moeten volgens de Kiesraad alle stemmen geteld zijn.

Exitpoll

Wel werd donderdagavond een exitpoll bekendgemaakt door de NOS, in samenwerking met I&O Research. Daarin is GroenLinks-PvdA met acht zetels voorlopig de grootste partij, gevolgd door de PVV met zeven. De partij van Geert Wilders maakt de grootste winst. Zij gaan van één naar zeven zetels.

De VVD komt in de prognose op vier zetels uit, terwijl het CDA en D66 er allebei drie krijgen. BBB (twee zetels) en NSC (één zetel) lijken nieuw binnen te gaan komen in het Europees Parlement. Partij voor de Dieren, Volt en SGP krijgen ook één zetel. Forum voor Democratie, ChristenUnie en 50Plus lijken van het Europese toneel te gaan verdwijnen. 

Lees ook: Niet woensdag of niet zondag, maar op donderdag stemmen voor Europa: hoe zit dat?

advertentie advertentie