VVN geeft advies om Herenweg in Rijnsaterwoude veilig te maken

Herenweg in Rijnsaterwoude Foto: Gemeente Kaag en Braassem

RIJNSATERWOUDE - De Herenweg in Rijnsaterwoude is niet juist ingericht als 30 kilometer per uur-zone. Dat stelt Veilig Verkeer Nederland (VVN) in een onderzoeksrapport. Er moeten snelheidsremmende maatregelen getroffen worden, het wegdek bij kruisingen moet ingekleurd worden en de straat zou aangeduid kunnen worden als schoolzone. Ook moet het sluipverkeer worden teruggedrongen door de provincie Zuid-Holland en de gemeente Kaag en Braassem, vindt de organisatie.

'De verkeersremmende maatregelen die zijn genomen, zijn niet in lijn met wat veilig is voor kwetsbaar verkeer', interpreteert Jacqueline Grauwen, actievoerder van het eerste uur, in het radioprogramma KB Actueel, dat elke zaterdag tussen 12.00 en 14.00 te horen is op Studio Kaag en Braassem. 'Ook de hoeveelheid sluipverkeer behoort niet tot een 30 kilometer-zone. Dat zijn de voornaamste punten uit het rapport.' Tijdens de ochtend- en avondspits ontstaan regelmatig gevaarlijke situaties door hardrijdende automobilisten.

De actievoerders hebben zelf aangeklopt bij VVN. Deze organisatie heeft vervolgens onderzoek gedaan naar de Herenweg. 'Ik heb met de onderzoeker gesproken. Het eerste wat hij aangaf was dat hij schrok van de maatregelen die zijn getroffen, omdat fietsers hierdoor continue de weg op gedwongen worden', vertelt Grauwen. Zowel de gemeente Kaag en Braassem als Veilig Verkeer Nederland willen niet reageren op het rapport. Zij willen eerst met elkaar in gesprek gaan.

advertentie advertentie