Week van respect: grote knuffeldieren als gereedschap in basisonderwijs

Foto: Knuffelsjudo

HOOGMADE - De Week van Respect is van start gegaan. Deze loopt van 6 november tot en met 12 november. Sinds 2006 wordt deze nationale campagne gehouden. Organisaties en gemeenten werken samen om
jongeren te inspireren en activeren voor een respectvolle samenleving. Veel van deze activiteiten vinden plaats in het basisonderwijs, waaronder op basisschool Ter Does in Hoogmade.

Sportpedagoog en judoleraar Yos Lotens gaat vrijdag met zijn team van trainers met grote knuffeldieren als gereedschap op bezoek bij basisschool Ter Does in Hoogmade als onderdeel van YoLo-training. Op unieke wijze, met veel plezier en actief bewegen werken kinderen aan respectvol gedrag. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan het herkennen en bestrijden van ongewenst (pest)gedrag. De trainingen helpen basisscholen bij het versterken van een veilig pedagogisch klimaat.

Uitgedaagd worden om te groeien

'De kinderen worden uitgedaagd om verder te groeien in bijvoorbeeld (zelf)vertrouwen, respect, geduld, weerbaarheid, (zelf)beheersing, veerkracht en daadkracht, doorzettingsvermogen, het vermogen tot samenwerking en ander gewenst sociaal gedrag', schrijft de school in een bericht op hun website. 

'De training is volgens het oorspronkelijke gedachtegoed van Jigoro Kano, de Japanse pedagoog en grondlegger van judo', gaat het bericht verder. 'Hij had met zijn trainingen vooral voor ogen om hiermee wereldwijd op te leiden in duurzaam vriendelijk en sociaal gedrag. Om veerkracht te trainen om voldoende opgewassen te zijn tegen pijn, tegenslag en conflict en de juiste keuzes te maken. YOLO-training zet ook in op motoriek, basale stoeivormen en het vermogen om lichaamsdelen, bewegingen en ruimtelijke begrippen te kunnen benoemen. Dit wordt meestal in fantasie- en spelvorm aangeboden.'

advertentie advertentie