Weteringbrug maandag op dinsdag drie uur geopend wegens doorvaart groot schip

Foto: De brug werd in 2021 ook al helemaal geopend. (Dennis)
Foto: Tijdens de werkzaamheden in 2021. (Dennis)

OUDE WETERING - Vanwege de doorvaart van een groot schip was de brug tussen Oude Wetering en Weteringbrug in de nacht van maandag op dinsdag drie uur afgesloten voor wegverkeer. Door de breedte van het schip moest een extra onderdeel van de brug geopend worden. Aangezien dat een behoorlijke operatie is, stond de brug dinsdagochtend tussen 01.00 uur en 04.00 uur open.

Volgens de brugwachter van dienst ging de brug open voor een transport van jachtenbouwer Van Lent op Kaageiland. Uiteindelijk bleek het te gaan om een breed ponton. De laatste keer dat de brug voor een dergelijke operatie open stond, was in januari 2021. Toen ging het om het vervoer van een groot jacht.

Tijdens de klus opende niet alleen het reguliere mechanische deel, maar ook het andere brugdeel aan de westzijde. Omdat deze niet mechanisch kan openen, werd er gebruik gemaakt van grote kranen die het brugdek omhoog takelden. Vervolgens werd het middelste deel waarop de twee brugdelen rusten tijdelijk verwijderd. Deze ‘tussenpilaren’ zijn daar speciaal voor gemaakt. Hierdoor ontstond een doorvaart van veertien meter.

Andere bruggen

De Meerbrug bij Nieuwe Wetering, een paar kilometer verderop, heeft normaal een doorvaart van slechts tien meter. Maar, bij de aanleg van deze brug in 2013 is er nagedacht over de passage van de grote schepen. De brug kan net iets verder open, waardoor een doorvaart van veertien meter ontstaat.

Een ander obstakel dat op de route van het schip lag, is de brug in Woubrugge. Dat vormde geen probleem, want de Woubrugsebrug heeft een doorvaart van 14,2 meter.

Volgens de Oude Weteringse brugwachter is het de komende tijd nog niet gedaan met de bijzondere doorvaarten van jachten. ‘Komende maand staat er nog een transport op het programma. En het schip moet ook nog een keer terug wanneer hij afgebouwd is.’

advertentie advertentie