Provincie is duidelijk: Leimuiden kan tunnel voorlopig vergeten, wethouders houden hoop

Foto: John Wiersma

KAAG EN BRAASSEM - De provincie Noord-Holland spreekt duidelijke taal: Een tunnel bij de Leimuiderbrug komt er niet. Het vervangen van de brug is iets waar de provincie de komende tien jaar niet aan gaat beginnen. Toch blijft wethouder Dolf Kistemaker hoop houden.

‘We hadden na het gesprek niet het gevoel dat de deur potdicht zit als het gaat om een tunnel', zegt wethouder Kistemaker tegen het AD. 'We houden hoop dat er op langere termijn maatregelen komen om de drukte op de N207 bij Leimuiden op te lossen. Of dat er dan een tunnel zou zijn of bijvoorbeeld een hoge vaste brug, dat zien we later wel.’ 

Kistemaker heeft inmiddels ook gesproken met de wethouders van de gemeente Alphen (Relus Breeuwsma), gemeente Nieuwkoop (Tom de Kleer) en met de provincie Noord-Holland. Kistemaker gelooft dat de drukte op de N207 de komende jaren flink gaat toenemen door diverse nieuwbouwprojecten in de wijde omtrek. Zo komen er 5500 huizen bij door de bouw van de wijk Gnephoek in Alphen aan den Rijn en wordt het aantal woningen in de Drechthoek in Leimuiden ook uitgebreid.

Onderzoek

Met al deze nieuwe woningen zal ook de drukte op de N207 toenemen. De provincie gaat een onderzoek instellen naar deze toenemende drukte. Kistemaker hoopt dat dit onderzoek na de zomer van 2025 kan worden afgerond. ‘Daarna moeten we knopen doorhakken over welke oplossingen haalbaar zijn en wie wat betaald. We zijn met een flink aantal gemeenten, twee provincies en wellicht ook het Rijk. Die moeten samen goed kunnen zijn voor een aardig bedrag. We zullen het ook samen moeten doen’, aldus Kistemaker tegen het AD.

Hoewel de provincie Noord-Holland de druk op de mobiliteit en kwetsbaarheid van het wegennetwerk wel erkent, zeggen ze ook dat we het nog jaren met de brug moeten doen. Volgens Kistemaker heeft de provincie wel degelijk geprobeerd om de storingen van de beruchte Leimuiderbrug te beperken. Zo werden er verschillende software updates uitgevoerd en brugonderdelen vervangen.

Lees ook: Gemeente Kaag en Braassem stemt in met motie voor onderzoek naar alternatief Leimuiderbrug

advertentie advertentie