Wethouders op bezoek bij jonge tulpenkwekers van IKC Het Woud

bezoek wethouders Tuinbouw Battle Foto: Greenport Aalsmeer

RIJNSATERWOUDE – Wethouders Yvonne Peters en Nick van Egmond bezochten dinsdag IKC Het Woud. De leerlingen van groep 7 en 8 zijn daar via de Tuinbouw Battle aan de slag gegaan met het kweken van tulpen. De wethouders namen een kijkje om te zien hoe het de jonge kwekers vergaat.

Lees ook: Groep 7 en 8 IKC Het Woud doen mee aan Tuinbouw Battle

Via de Tuinbouw Battle maken de leerlingen spelenderwijs kennis met de tuinbouwsector. Met een eigen teeltkar met speciale verlichting, een tijdschakelaar, uitgebreide instructie en hulp van vrijwilligers zijn de leerlingen aan de slag gegaan met de tulpen.

Volgens directeur Mirjam Kennis en docent Ron Zijderveld zijn de leerlingen heel enthousiast over de battle. 'Als school worden we ook heel blij van de Tuinbouw Battle, omdat allerlei facetten van het onderwijs erin terugkomen. De kinderen doen onderzoek naar tulpen en hoe ze gekweekt worden (biologie), houden bij hoe de tulpen groeien (rekenen) en maken posters, flyers en prijzenlijsten om de tulpen te verkopen (creatief). Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel, met de rest willen ze een leuke kampactiviteit bekostigen. Met alle energie die de kinderen erin steken, is het project nu al geslaagd.”

"Zaadje geplant"

Wethouders Yvonne Peters (land- en tuinbouw) en Nick van Egmond (onderwijs & cultuur) waren onder de indruk van de jonge kwekers. Yvonne Peters: 'Wat prachtig dat de leerlingen nu al kennismaken met deze mooie sector: jong geleerd is oud gedaan! Wellicht wordt bij een aantal leerlingen al een zaadje geplant en worden zij door dit project enthousiast over het werken in de tuinbouw. Hoe leuk zou dat zijn. En als ik zie hoe de leerlingen uit Rijnsaterwoude ermee bezig zijn, heb ik daar alle vertrouwen in.'

Zelf tulpen kweken

Bij de battle zijn de leerlingen zelf verantwoordelijk voor het telen van de tulpen. Op de school is een teeltkar met twee lagen tulpen geïnstalleerd. Boven elke teeltlaag hangt ledverlichting die de tulpen belicht. Uiteindelijk worden na vier weken zo’n vierhonderd tulpen geoogst. Alle aspecten van de sector komen in het lesprogramma aan bod: teelttechniek, marketing, handel, verkoop, prijsbepaling, meerwaarde en samenwerking.

De Tuinbouw Battle is ook een uitdagende strijd tussen scholen in de regio. Er doen in drie rondes vijftien klassen mee van basisscholen uit Aalsmeer, Uithoorn, Kudelstaart, Rijnsaterwoude en Hoofddorp. De leerlingen mogen zelf bedenken hoe ze hun tulpenoogst tegen een zo hoog mogelijke prijs verkopen: via een veiling, een evenement of van deur-tot-deur verkoop. De school met de origineelste inzending, de hoogste opbrengst of het leukste doel wint de battle.

advertentie advertentie