Zeilevenement De Kaagweek viert honderdste verjaardag

Kaagweek Foto: Facebook Kaagweek

KAAG - De Kaagweek vindt dit jaar al voor de honderdste keer plaats. Het oudste zeilevenement van Nederland is dan ook een niet meer weg te denken evenement voor watersportliefhebbers. Van dinsdag 12 tot en met zondag 17 juli zijn allerlei activiteiten op en langs het water te bezoeken.

De eeuwviering stond in 2020 al op het programma, maar door corona werd de organisatie twee keer gedwongen de jubileumeditie van de Hollandse zeilweek voor te schuiven.

Opening met sprintrace

Burgemeester van Teylingen, Carla Breuer, opent de Kaagweek dinsdag om 20.15 uur officieel bij Waterlust de Kaagsociëteit. Aansluitend zijn de regionale sprint-roei-kampioenschappen. Hierin binden de roeiers de strijd met elkaar aan. Een mooie strijd tussen de slanke Gigs met zes roeiers en de zwaardere roeisloepen met acht roeiers. Met een speciale handicapberekening wordt de winnaar bepaald die later op de avond de 100ste Kaagweek roeiersbokaal overhandigd krijgt. Het roeispektakel is te aanschouwen.

Zeilwedstrijden

De zeilwedstrijden – de Kaagwedstrijden – starten woensdag. Met fleetraces, dameswedstrijden in Valk en Regenboog en op vrijdag en zaterdag de traditionele Friesland wedstrijden. Hierin strijden vijf Hollandse regenbogen en vijf Friese regenbogen om de winst.

Tentoonstelling in tent

In de tent op het terrein van de Kaagsociëteit is een tentoonstelling te bezoeken met zwart-wit foto’s uit het begin van het Kaagweek bestaan. ‘De oudere zeilers zullen zich de feesttent van vroeger zeker herinneren’, schrijft de organisatie van de Kaagweek op haar website. ‘Met een plastic vlaggetje of ankertje als toegangsbewijs mocht je de tent in. Daar reikte voorzitter Van der Steur de dagprijzen uit. Op het podium speelde later op de avond een bandje en werd in de tent volop gedanst.’

KaagSwim

Vrijdagmiddag 15 juli gaan zwemmers te water om geld op te halen voor de Maarten van der Weijden Foundation die kankeronderzoek mogelijk maakt. Iedereen mag meedoen. Deelnemers krijgen een eigen gekleurde boei. Voor hun veiligheid, maar hierdoor kunnen de toeschouwers langs de kant de wedstrijd ook volgen.

Feestelijk walprogramma

Iedere dag vanaf 16.00 uur is er livemuziek op het terras, het grasveld of in de Kaagsociëteit. Muziek uit alle windstreken; van Franse chansons tot Bluegrass en van Folk en sing a songwriter tot Jazz en Blues.

Ook klinkt elke avond vanaf 21.00 uur muziek. Op dinsdag speelt orkest Jeanne d’Arc van 21.00 tot 22.00 uur. Vanaf 22.00 uur zorgt de band Marcel van Dijk voor de muziek.

Op de eerste zeildag, woensdag, speelt het inmiddels 75 jaar bestaande Dutch Swing College, een band die onlosmakelijk verbonden is met de Kaagweek. ‘Omdat Kaagdorp de woonplaats was van Peter Schilperoord verscheen af en toe spontaan de complete Dutch Swing College Band. In de zestiger jaren waren dat de avonden die nu nog worden gememoreerd. Voor de swingende stellen uit de zestiger jaren zijn tweehonderd stoeltjes beschikbaar. Als bijzondere muzikale gast is het gelukt om vocalist Wouter Hamel te contracteren. Na het concert van de Dutch Swing College band volgt een snelle podiumwissel en sluit de bekende band, waarin vader en zoon Edau al jaren te horen en te zien zijn, de avond af.

Donderdag wanen de aanwezigen zich een avond aan het Comomeer. In 2017 werd gevierd dat de regenboogklasse honderd jaar oud werd. Onder andere door eenmalig wedstrijden te varen op het Comomeer. In de avonden zaten de zeilers aan lange tafels met 150 personen bordjes pasta te verorberen. Vanuit Nederland ingevlogen, liepen drie geschoolde stemmen tussen de tafels door. De Como Singers werden zij gedoopt. ‘Op donderdag in de Kaagweek willen wij zo’n diner aan lange tafels organiseren voor alle zeilers en hun achterban, met de Como Singers. En op het podium een kwintet onder leiding van Frits Landesbergen.’ De organisatie verwacht drie- tot vierhonderd gasten. Kosten voor het shared dining diner zijn 25 euro.

Vrijdagavond, na de KaagSwim, is er muziek van de Hermes House Band, bekend van hun hit I will survive uit 2009.

Zaterdag is het Captain Midnight xxl, een band die als een geoliede machine door het muzikale landschap vliegt, die de tent op zijn kop zet. Als solist treedt de Nederlandse Tom Jones op in de persoon van Mike Peterson.

Meer informatie en het volledige programma is te vinden op:

www.kaagweek.nl

Jeugdweek

De Jeugdweek van de Kaagweek start zaterdag 9 juli. Van zaterdag tot en met dinsdag zeilen alle groepen. Elke dag worden de kinderen vanaf 8 jaar die in het bezit zijn van hun zwemdiploma A en B gebracht. Beginners die zeilen nog moeten leren, maar ook ervaren zeilers zijn welkom deze week. In het programma komt het wedstrijdzeilen uitgebreid aan bod. De verschillende zeilvaardigheden worden volgens het CWO-programma behandeld. Koninklijke Watersportvereniging De Kaag (KWV De Kaag) heeft een aantal verenigingsboten, maar wie een eigen boot heeft, wordt gevraagd deze mee t nemen.

De Jeugdweek is een dagkamp. Elke dag wordt gezeild, maar minstens zo belangrijk is de voorbereiding, boten op- en aftuigen, basiszeiltheorie en wal- en waterspelletjes. Lunchen doen de kinderen samen op de Kaagsociëteit.

Alle informatie over de jeugdweek is te vinden op deze website.

advertentie advertentie