Anderhalvemetermaatregel verdwijnt op 25 september, maar nog niet alles gaat terug naar normaal

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Vanaf zaterdag 25 september vervalt de anderhalvemetermaatregel in Nederland. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte (VVD) dinsdagavond bekend tijdens een persconferentie. Op die zaterdag staat verder een reeks aan versoepelingen gepland.

Op scholen vervallen de nog geldende coronamaatregelen. Zo hoeft er nergens meer in schoolgebouwen een mondkapje te worden gedragen en kunnen hoorcolleges voor een ongelimiteerd aantal studenten worden gegeven. Wanneer een basisschoolleerling klachten heeft of positief test op het coronavirus, hoeven niet uit voorzorg andere kinderen uit dezelfde klas thuis te blijven.

Rutte benadrukte dat nog niet alles vanaf 25 september terug kan naar normaal. 'Ik zeg er meteen bij, dat is niet de dag waarop alles weer helemaal is zoals voor corona. Daarvoor zijn er nog te veel besmettingen en opnames in het ziekenhuis', aldus Rutte. 'Er zijn ook nog te weinig mensen immuun en dat maakt het najaar onzeker.'

Coronatoegangsbewijs

Voor evenementen buiten geldt vanaf 25 september geen maximaal aantal bezoekers en geen verplichte sluitingstijd. Voor evenementen binnen met een vaste zitplaats is er ook geen maximaal aantal bezoekers of sluitingstijd. Voor beide type evenementen geldt wel dat aanwezige horeca na 00.00 gesloten is, met uitzondering van afhaalmogelijkheden.

Evenementen die binnen plaatsvinden waarbij bezoekers geen vaste zitplaats hebben, geldt dat maximaal 75 procent van de totale bezoekerscapaciteit toegelaten mag worden. Hier geldt wel een verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur.

Bezoekers dienen in alle gevallen een coronatoegangsbewijs te kunnen laten zien. Daarmee tonen zij aan dat ze gevaccineerd zijn, onlangs een coronabesmetting hebben doorstaan of negatief getest zijn op het virus. Een test laten afnemen voor een coronatoegangsbewijs blijft voorlopig gratis. Op 1 november wordt bekeken of het bewijs nog verplicht blijft voor bezoekers en gasten.

Horeca

Alle horecagelegenheden mogen weer open en kunnen meer gasten ontvangen, doordat er geen anderhalve meter afstand gehouden hoeft te worden. Ook in theater- en bioscoopzalen kunnen meer mensen terecht. In deze sectoren moet voorlopig wel worden gewerkt met een coronatoegangsbewijs en blijven gelegenheden tussen 00.00 en 06.00 uur dicht.

'Dit raakt vooral poptempels en de discotheken en clubs', zegt Rutte. 'We zijn aan het kijken wat dit betekent voor de eigenaars en hoe we grote omzetverliezen en een lagere kaartjesverkoop bij festivals kunnen compenseren.'

Mondkapje in het openbaar vervoer

In het openbaar vervoer blijft het voorlopig nog wel verplicht om een mondkapje te dragen. In de trein, bus, metro, maar ook in de taxi. In stationsgebouwen en op perrons hoeft het mondkapje vanaf 25 september niet meer te worden gedragen.

Op luchthavens moeten mensen voorlopig nog een mondmasker blijven dragen.

advertentie advertentie