Anderhalvemeterregel verdwijnt uit onderwijs, weken later mogelijk uit hele samenleving

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Vanaf 30 augustus mag de anderhalvemetermaatregel worden losgelaten in het mbo en hoger onderwijs. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte vrijdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Wel gelden er nog aanvullende maatregelen voor de onderwijsinstellingen, zo mogen er maximaal 75 mensen tegelijkertijd aanwezig zijn in een ruimte.

Ook blijft het dragen van een mondkapje in gangen van schoolgebouwen voorlopig nog verplicht. Het kabinet wil er hiermee voor zorgen dat studenten weer fysiek onderwijs kunnen volgen zodra het nieuwe schooljaar begint.

Alle andere coronamaatregelen blijven in ieder geval tot en met 19 september van kracht. Het kabinet is van plan om vanaf 20 september de anderhalvemeterregel ook in de rest van de samenleving los te laten. In de horeca, bij evenementen en in de kunst- en cultuursector moet dan nog worden gewerkt met een coronatoegangsbewijs zodra er meer dan 75 mensen aanwezig zijn.

Nachtclubs en discotheken moeten voorlopig nog wel gesloten blijven. Voor deze sector komt een aparte steunmaatregel vanuit de overheid.

Alle coronamaatregelen opheffen

Rutte meldde tijdens de persconferentie ook dat het kabinet ernaar streeft om op 1 november alle coronamaatregelen in Nederland op te heffen. Voor die datum, en ook die van 20 september, geldten wel dat die beslissingen pas worden genomen zodra de aantallen coronabesmettingen en ziekenhuisopnames dat toelaten.

advertentie advertentie