Boeren in het noorden van het Groene Hart zien beleid Rijksoverheid als belemmering
REGIO – Regiegroep Groene Hart Noord zet zich in voor beleid gericht op de toekomst van alle agrariërs in dit landelijk gebied. In 2023 en 2024 zijn keukentafelgesprekken met lokale boeren gehouden over wat zij belangrijk vinden. Uit de gesprekken blijkt dat boeren het liefst samenwerken in kleine groepen en dat zij weinig vertrouwen in overheden hebben.
Onlangs is in Roelofarendsveen een bijeenkomst gehouden voor alle boeren in het landelijk gebied in het noorden van het Groene Hart. De Regiegroep heeft hier op 16 oktober de uitkomsten van keukentafelgesprekken, gehouden tussen oktober 2023 en juli 2024, gedeeld met de boeren. De uitkomst van de gesprekken wordt onder meer gebruikt voor kleinschalige samenwerkingen binnen het gebied Groene Hart Noord. Een belangrijke uitkomst is dat vrijwel alle agrarische ondernemers het overheidsbeleid als belemmering zien. Zij vragen om meer ruimte.
Wethouder Relus Breeuwsma van gemeente Alphen aan den Rijn zegt dat de toekomst van de boeren in het Groene Hart voor alle inwoners, dus ook in steden en dorpen, heel belangrijk is. Maar: ‘Er is veel gedoe en er ontbraken feiten en cijfers. Om een goed toekomstgericht beleid voor het landelijk gebied als geheel en in de gemeenten te maken, willen we eerst feiten boven tafel. Ook zijn we in gesprek gegaan met individuele boeren. Dit liep via keukentafelgesprekken. We wilden graag concrete voorbeelden en we willen weten hoe de sector ervoor staat volgens de mensen die erin werken. We willen vooral weten wat er leeft.’
Keukentafelgesprekken
Na een bijeenkomst in De Juffrouw in Hazerswoude-Dorp zijn boeren opgeroepen om mee te doen aan de keukentafelgesprekken. Het afgelopen jaar zijn deze gesprekken gehouden door PPP-Agro Advies. De gesprekken zijn een-op-een gevoerd. De uitkomsten zijn vorige week op woensdag met de boeren gedeeld.
‘Een belangrijke uitkomst is dat boeren erg kritisch naar overheden kijken’, zegt Breeuwsma. Een kanttekening is dat het vooral de Rijksoverheid is die wantrouwen oproept. De plaatselijke overheid, dit is een gemeente, krijgt het meeste vertrouwen. ‘Wij zijn in Alphen aan den Rijn echt goed met agrarische bedrijven in gesprek. We zijn in gesprek met LTO Noord en wij besteden veel aandacht aan een nieuw beleid voor het platteland met het programma Buitengewoon Waardevol Buitengebied.’
Nevenactiviteiten
Een belangrijke uitkomst is dat veel boeren naast hun boerenbedrijf andere activiteiten hebben. Dit zijn bijvoorbeeld een winkel bij het bedrijf, een kaasmakerij of recreatieve activiteiten. Er zijn ook boeren die een baan hebben of een ander bedrijf buiten de agrarische sector. Ook wordt ingezet op alternatieve producten, zoals bijvoorbeeld het telen van olifantsgras.
De meeste ondernemers willen ‘doorgaan zoals altijd’. Dit betekent dat zij hun eigen bedrijf willen door ontwikkelen zoals zij dat tot nu toe al doen. Daarbij gaat het over onder meer duurzaam ondernemen, bevorderen van biodiversiteit en het pakken van kansen die technologische oplossingen bieden.
Opvolging
Geld wordt vaak genoemd als noodzakelijk voor een gezonde toekomst. Enerzijds gaat het om financieringen. Anderzijds willen de boeren een goede prijs uit de markt én voor maatschappelijke dienstverlening.
Er zijn weinig boeren in het Groene Hart Noord die denken aan stoppen met hun bedrijf in de komende tien jaar. De meeste ondernemers hebben of een opvolger of zij zijn jonger dan 55 jaar. Er zijn wel uitdagingen. De belangrijkste zijn een betrouwbare overheid en ruimte voor ondernemerschap. ‘In Groene Hart Noord hebben veel boeren opvolging en toekomstplannen’, zegt Breeuwsma. ‘Maar, uiteindelijk is elk boerenbedrijf anders.’
Regiegroep Groene Hart Noord
Regiegroep Groene Hart Noord bestaat uit acht wethouders, vertegenwoordigers van Provincie Zuid-Holland en van het waterschap en twee boeren uit het Boerenberaad. De wethouders vertegenwoordigen de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, Zoetermeer, Zoeterwoude, Leiderdorp, Leiden, Teylingen en Leidschendam-Voorburg.
De regiegroep is in 2022 opgericht omdat er ‘veel gedoe’ en ‘weinig feiten’ waren over de problematiek in het veenweidegebied. Er spelen zaken als CO2, bodemdaling en kwaliteitsverbetering, maar ook bedrijfsopvolging en nevenactiviteiten zijn belangrijk voor de toekomst. De regiegroep maakt beleid voor een goede toekomst voor alle agrariërs in het hele gebied.
Lees ook: Van het platteland naar de spotlight: deze boer en boerin brengen de kalender tot leven!