De Kaaswereld in Roelofarendsveen mag zich een van de beste van Nederland noemen

Kaaswereld Foto: Richard, Olga en hun zoon Jelle van Klink in de kaaswinkel. (Syb van Ruiten)

ROELOFARENDSVEEN - Volgens het Vakcentrum voor Foodspecialiteiten hoort Kaaswinkel De Kaaswereld in Roelofarendsveen bij de beste drie van Nederland. De winkel van Richard en Olga van Klink behaalde in de categorie ‘Kaas van de Boer’ de tweede plaats. In 2018 waren ze al eens de beste, dit jaar kwam de winkel Renkema Kaas In Amersfoort het beste uit de bus.

Het vakcentrum reikte de prijzen maandag uit. Ondanks dat ze niet op de eerste plaats zijn beland, zijn Richard en Olga trots op de prijs: ‘Het is een mooi resultaat op wat je hier allemaal neerzet’, vertelt Olga. ‘We waren graag eerste geworden, maar met deze concurrentie is het niet erg om op de tweede plaats te eindigen’, legt Richard uit, die ook af en toe langsgaat bij andere winkels. ‘Om van te leren. Het is de jongens in Amersfoort gegund, ze hebben een prachtige winkel.

Begin april maakte het vakcentrum de genomineerden bekend, waarna er een extra selectieronde volgde. Verschillende juryleden bezochten de winkel: ‘Er kwam een culinair journalist langs en later ook nog een chef-kok. Zij beoordeelde onder andere het aanbod’, legt Olga van Klink uit. Een ‘mystery shopper’ beoordeelde onder andere de voorlichting aan de klant. Richard is niet teleurgesteld: ‘Uiteindelijk is het een juryoordeel. Het gaat maar om een paar punten en het zat heel dichtbij elkaar allemaal. Bovendien is zoiets altijd een momentopname.’

Klanten leefden ook mee richting de prijsuitreiking. ‘Gisteren vroegen ze steeds of we al iets wisten en wensten ze ons succes.’ Terwijl Richard dat vertelt, gebaart hij met zijn vingers een twee naar buiten. Een vaste klant was benieuwd wat het geworden was.

Te groot aanbod

Een van de dingen die Richard belangrijk vindt in de winkel, is het verhaal bij de kaas. ‘Het is net als bij een goede wijnzaak. Daar krijg je ook niet zomaar een chardonnay, maar wordt naar je wensen gevraagd. Dat is bij kaas net zo.’ Bij de vele soorten in de winkel weten hij en Olga - en de andere collega’s - te vertellen hoe het gemaakt is en wat hem bijzonder maakt, met een nadruk op de vele lokale kazen die de winkel heeft.

Een van de kritiekpunten uit het juryrapport was dat de winkel te veel soorten boerenkaas heeft. Volgens de jury merkt de klant niet of er 24 in plaats van 25 soorten liggen. Daar zijn Richard en Olga het echter niet mee eens: ‘Iedere kaas is weer anders. Waar het vandaan komt, hoe het gemaakt is, hoe lang het gerijpt is. Ook dat is eigenlijk net zoals wijn’, vertelt Richard.

In 2018 was De Kaaswereld al de beste van Nederland. Dit jaar is het weer voor het eerst dat de winkel meedeed met de wedstrijd. Richard: ‘Tijdens corona was het lastig en zaten we middenin een verbouwing. We lieten het dus even schieten.’ Toen mochten ze naast een kleine trofee ook de grote wisselbeker meenemen. De beker die ze dit jaar mee naar huis namen, had Richard in alle haast nog thuis laten liggen.

advertentie advertentie