Elektriciteitsnet in Kaag en Braassem zit propvol: slecht nieuws voor nieuwe bedrijven

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Het elektriciteitsnet in de regio heeft op veel plekken de maximale capaciteit bereikt. Dat meldt netbeheerder Liander. Bedrijven die zich in deze gebieden willen vestigen, krijgen mogelijk niet direct het elektrische vermogen dat ze nodig hebben.

In de gemeente Kaag en Braassem gaat het om een flink gebied dat onder meer Oud Ade, Rijpwetering, Kaag, Nieuwe Wetering, Hoogmade en een deel van Roelofarendsveen beslaat. Bedrijven die nu al in die gebieden gevestigd zijn, kunnen hun vermogen voorlopig ook niet uitbreiden. Voor de al geplande woningbouwprojecten in deze gebieden zijn er vooralsnog geen gevolgen.

Volgens Liander zorgen meerdere ontwikkelingen ervoor dat het elektriciteitsnet vol zit. 'De schaarste op het net is het gevolg van de groeiende economie, de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bouwen van huizen en het verduurzamen van de energievoorziening', legt de netbeheerder uit. Al die ontwikkelingen zorgen naar een 'explosieve vraag naar elektriciteit'.

Oplossing laat op zich wachten

Er wordt door het bedrijf hard gewerkt aan het uitbreiden van het elektriciteitsnet en slimme oplossingen om meer capaciteit op het bestaande net te krijgen. 'Grootverbruikers van elektriciteit kunnen afspraken maken met de netbeheerder om hun gecontracteerde capaciteit tijdens spitsuren te verminderen. Hiervoor ontvangen zij dan een vergoeding', aldus Liander. 'Door de ruimte die daardoor vrijkomt kan de netbeheerder ondernemers die op de wachtlijst staan, toelaten op het net.'

In de aankomende maanden onderzoekt Liander of er ondernemers zijn die hieraan mee willen werken. De uitkomsten van dat onderzoek worden aan het einde van het jaar verwacht.

advertentie advertentie