Extra maatregelen in horeca om verspreiding coronavirus tegen te gaan

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Het kabinet treft extra maatregelen in de horeca, om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bezoekers van horecagelegenheden dienen binnenkort hun contactgegevens te noteren bij binnenkomst. Dat heeft premier Mark Rutte donderdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Met de contactgegevens kan een GGD contact opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid. 'In de horeca verslapt de naleving van de basisregels', zei Rutte tijdens de persconferentie. Het blijft voor horecabezoekers verplicht om te reserveren, dat kan zowel vooraf als aan de deur van een horecagelegenheid. Bezoekers dienen te zitten, zowel binnen als buiten op bijvoorbeeld een terras.

Mocht een GGD vaststellen dat er binnen een horecagelegenheid mensen besmet zijn geraakt met het coronavirus, gaat de zaak voor maximaal veertien dagen dicht. Dat geldt ook voor musea en pretparken.

Thuis

Rutte benoemde aan het begin van de persconferentie de stijging in het aantal besmettingen in heel Nederland. 'Het virus is bezig aan een gevaarlijke opmars. De cijfers liegen er niet om.' De premier benadrukte dat iedereen zich aan de coronamaatregelen moet blijven houden en drukke plekken moet vermijden. Daarbij noemde hij Amsterdam in het bijzonder.

In thuissituaties dienen mensen zich ook aan de maatregelen te houden, iets wat niet altijd gebeurt. Bij het bezoeken van familie of het vieren van een verjaardag, dienen mensen anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Een speciale oproep deed de premier aan jongeren, die zich niet aan de coronamaatregelen houden. 'Kom niet in de buurt van mensen met een kwetsbare gezondheid. Kom niet in de buurt van ouderen. Dat risico mag je niet nemen.'

advertentie