Gemeenteraad: ‘College moet actieve bemiddelende rol spelen in realisatie Leimuidertunnel’

Foto: Google Street View

KAAG EN BRAASSEM - Drie partijen uit de gemeenteraad dienden maandag een motie in waarmee zij het college vraagt een actieplan voor de Leimuiderbrug te maken. De motie is door de voltallige raad aangenomen.

Het CDA, PRO Kaag en Braassem en D66 stelden de motie op. Aanleiding is de regelmatige storingen van de brug sinds deze – per 2021 – op afstand bediend wordt vanuit Heerhugowaard. In de motie hebben de partijen ook opgenomen: ‘Na tientallen jaren verkeersproblemen op deze N-weg wordt het daadwerkelijk tijd dat er een actieplan komt tussen het Rijk, Provincie Noord-Holland, Provincie Zuid-Holland, Holland Rijnland en Hollands Midden voor de realisatie van een verkeerstunnel.’

In de motie roepen het CDA, PRO Kaag en Braassem en D66 het college op een actieve verbindende rol te spelen om de eerder genoemde partijen én Transport en Logistiek Nederland en de Veiligheidsregio de ernst van de situatie te laten inzien. Ook vragen de drie lokale partijen de betreffende partijen aan de slag te gaan met de steun en financiën voor een verkeerstunnel. Zij vragen het college hiervoor een stappenplan op te stellen en te kijken of structureel regionale gelden benut kunnen worden.

Infraprojecten

‘Tot slot roept de raad het college op te zorgen dat de Leimuidertunnel op de lijst komt van infraprojecten in Holland Rijnland’, vult het CDA, bij monde van Anja de Rijk de motie aan. ‘Op deze lijst zijn vanaf 2024 nieuwe infragelden beschikbaar.’

De motie is door de voltallige raad aangenomen. ‘Dit betekent dat de raad het college van Kaag en Braassem oproept om een actieve bemiddelende rol op te pakken om te komen tot de Leimuidertunnel’, vat De Rijk samen.

Lees ook: Leimuiderbrug vervangen voor tunnel? Politiek verdeeld over goede oplossing voor storingen

advertentie advertentie