GGD waarschuwt voor commerciële coronatesten: ‘Vaak niet te vertrouwen’

KAAG EN BRAASSEM - De uitslag van commerciële coronatesten zijn vaak niet te vertrouwen. Daar waarschuwt GGD Hollands Midden woensdag voor. De gezondheidsdienst reageert daarmee op de commerciële testen die sterk in opkomst zijn.

'Het RIVM doet veel onderzoek naar de betrouwbaarheid van coronatesten. Als GGD werken wij met de PCR-test. Een test waarvan het RIVM de uitslag vertrouwt. Daarnaast zijn de laboratoria waar de GGD mee werkt geaccrediteerd. Het laboratorium is dan onderzocht en goedgekeurd door de inspectie', stelt de GGD.

'Veel van de bedrijven die coronatesten aanbieden, werken met andere type testen. De uitslag van deze testen zijn volgens het RIVM niet te vertrouwen. Daarnaast merken wij regelmatig dat deze bedrijven werken met laboratoria die niet zijn goedgekeurd.'

Opnieuw testen

Steeds meer bedrijven bieden coronatesten aan. Tegen betaling krijgen klanten dezelfde dag nog de uitslag. Wie positief test wordt doorverwezen naar de GGD.

Omdat de meeste commerciële coronatestlocaties volgens de gezondheidsdienst niet werken met een goedgekeurde test en geaccrediteerde laboratoria, moeten positief geteste mensen zich in veel gevallen opnieuw laten testen in een coronateststraat van de GGD. 'U bent dan uw tijd en uw geld dat u aan het bedrijf betaalt heeft kwijt', aldus de GGD.

De GGD adviseert mensen die zich bij een commerciële teststraat zich willen laten testen, na te gaan of dit bedrijf werkt volgens de eisen van de GGD.

advertentie advertentie