Zeer grote brand kerk in Hoogmade, woningen en scholen ontruimd

Foto: Studio Kaag en Braassem

HOOGMADE - In de OLV Geboorte - De Goede Herder aan de Kerkstraat in Hoogmade heeft een zeer grote brand gewoed. Het vuur ontstond maandag aan het begin van de middag op het dak van de katholieke kerk tijdens werkzaamheden. De brandweer hield er ernstig rekening mee dat de kerktoren zou instorten. Het dak van het kerkgebouw en de kleine toren had het al begeven, de torenspits zelf viel rond 15.45 uur.

Het kerkgebouw en de kerktoren staan in lichterlaaie. De kerk moet als verloren worden beschouwd. De brandweer probeert te voorkomen dat het vuur overslaat naar omliggende gebouwen. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt om de brand, ontstaan tijdens het afbranden van verf, te bestrijden. Er is opgeschaald naar de alarmfase 'GRIP2'. Dat gebeurt alleen bij hele grote incidenten.

De wijde omgeving, van woningen tot scholen, wordt ontruimd. 'Kom hier niet heen, blijf uit de rook en geef ons de ruimte', luidt de oproep van de brandweer. Mensen worden dringend verzocht deuren en ramen te sluiten en uit de rook te blijven. Er is een NL-Alert uitgestuurd om inwoners te waarschuwen. Er is niemand gewond geraakt, volgens de brandweer.

Hieronder kun je de televisiereportage bekijken. Daaronder zijn de radio-interviews met burgemeester Marina van der Velde en pastoor Jack Glas te beluisteren.
advertentie advertentie