Het hart van Bonakend Nederland klopt tijdens het NK in Leimuiden
LEIMUIDEN - In Leimuiden stond afgelopen zaterdag het Nederlands Kampioenschap Bonaken op het programma. Daan van Vliet uit Leimuiden mocht het hoogste treetje van het podium betreden. Het is de vierde keer dat hij er met de eindoverwinning vandoor ging.
Bonaken is een kaartspel dat in een café aan de bar gespeeld wordt. Het gaat erom een verliezer te bepalen, die vervolgens een rondje moet geven. 'Bonaken is geen dom caféspelletje maar een traditie', meent Marcel van Bruggen van de organisatie. 'Vooral met het NK proberen we de traditie voort te brengen en mensen op te leiden om te Bonaken.'
Bluffen
Bonaken is een relatief ingewikkeld spel. Met een flinke dosis tactiek en geluk proberen deelnemers zich door de rondes heen te bluffen. Uiteindelijk blijven er vier deelnemers over die zich plaatsen voor de finale. Arno Holierook werd tweede, Dirk Zaal uit Leimuiden eindigde als derde. Erick Verkade was de finalist die buiten de podiumplaatsen viel. Roy Möllers, de fractievoorzitter van de lokale VVD, werd laatste en mocht 'de zwabber' mee naar huis nemen.
'Sommige mensen zijn erg competitief, maar het gaat eigenlijk gewoon om de sfeer en gezelligheid', aldus deelneemster Maaike Bloemsma.
Immaterieel Cultureel Erfgoed
Afgelopen weekend vond alweer de 24ste editie van het NK plaats bij Partycentrum Keijzer in Leimuiden. In totaal deden er 87 deelnemers mee. 'Het is een van de best georganiseerde toernooien die we ooit meemaken in Nederland', vertelt Hans.
Het kaartspel Bonaken staat sinds 2017 jaar op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. De Stichting Bonaken Nederland heeft het spel voorgedragen. 'Bonaken is puur nationaal erfgoed; niet alleen Leimuidens' erfgoed. Hoewel wij er trots op zijn dat het spel al zo lang in ons dorp wordt gespeeld, zetten we ons met enthousiasme in voor de groei van de Bonaaksport in heel Nederland', vertelt voorzitter van de stichting Wim Buskermolen.
Lees ook: Thijs (3) en zijn onzichtbare strijd tegen een hele zeldzame aandoening