KNMI schaalt op en geeft code rood af voor sneeuwjacht op zondag

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Het KNMI heeft voor zondag code rood afgegeven voor het hele land. Sneeuwval in combinatie met een stevige oostenwind gaat zorgen voor zogeheten sneeuwjacht. Vrijdag gaf het weerinstituut nog code oranje af voor het grootste deel van het land.

Door de harde wind waait de sneeuw zondag op, waardoor er sneeuwduinen kunnen ontstaan. Die kunnen gevaarlijke situaties opleveren voor het verkeer. 'Bovendien is het zicht in de sneeuw slecht, mogelijk minder dan 500 meter, en is het voor het gevoel snijdend koud', meldt het KNMI.

Vanaf zaterdagavond trekt de sneeuwval vanuit het zuiden noordwaarts. Daarbij is in het zuidoosten ook ijzel mogelijk. 'Komende nacht en zondag overdag breidt de sneeuw zich noordwaarts uit over de rest van het land.' Op veel plaatsen zal er zo'n tien centimeter sneeuw vallen. De meeste wind staat in de noordelijke helft van het land, waarbij in de kustgebieden en boven het IJsselmeer zware windstoten voorkomen van 75 tot 90 kilometer per uur.

Testlocaties GGD dicht

GGD Hollands Midden kondigde vrijdag al aan dat alle coronatestlocaties dichtgaan bij code rood. Mensen die een afspraak hebben ingepland, krijgen een sms van de GGD voor het inplannen van een nieuwe afspraak. Ook alle thuisbemonsteringsafspraken worden verzet.

Mensen die een vaccinatieafspraak hebben, kunnen een nieuwe afspraak inplannen via het nummer dat in de uitnodigingsbrief staat. 'U kunt, nadat code rood is opgeheven, binnen een week terecht voor een nieuwe vaccinatieafspraak', meldt de GGD.

Goed voorbereid de weg op

Rijkswaterstaat adviseert om vanaf zaterdagavond niet meer de weg op te gaan. Mocht dat toch noodzakelijk zijn, is het slim om goed voorbereid op pad te gaan. Het risico bestaat dat je vast komt te zitten in het verkeer of door een slippartij. 'Zorg dat je altijd een deken en water bij je hebt, en zorg voor een volle tank, voor het geval je de motor moet laten draaien om warm te blijven', geeft Veiligheidsregio Hollands Midden als advies.

advertentie advertentie