Qbuzz wint openbaar vervoer aanbesteding in de regio

Foto: De huidige vervoerder is Arriva (Studio Alphen)

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Qbuzz gaat vanaf 15 december 2024 het busvervoer in Zuid-Holland Noord voor dertien jaar verzorgen. Dat maakte provincie Zuid-Holland dinsdag bekend. Het bedrijf gaat uitsluitend met emissievrije bussen rijden.  

De inschrijving van Qbuzz kwam als beste uit de bus bij een openbare Europese aanbesteding. Het gaat om het busvervoer in de regio Holland Rijnland en Midden-Holland, de grotere steden in het gebied zijn Leiden, Alphen aan den Rijn en Gouda. 

Andere inschrijvers waren de huidige vervoerder Arriva, EBS Public Transportation, en Transdev Nederland Mobility Services. Het gaat om een omzet van ruim €1 miljard. De andere partijen hebben nog 6 weken om bezwaar aan te tekenen tegen het besluit.

Het totaal aantal uren dat de bussen op de weg zijn, komt weer op het niveau van vóór de coronapandemie, een stijging van 20% ten opzichte van nu. Qbuzz biedt in de nieuwe bussen meer zitplaatsen, een goede toegankelijkheid en extra comfort zoals bijvoorbeeld individuele stoelverwarming. 

'Helpt bij klimaatdoelen'

Zuid-Hollandse gedeputeerde Frederik Zevenbergen (verkeer en vervoer) is blij: 'Het vervoersaanbod stijgt flink ten opzichte van nu. Door onze inzet op nieuwe technieken en innovatie voor zero-emissievervoer helpt dit de provincie om de klimaatdoelen te halen. Ook maken we een flinke verbetering qua toegankelijkheid voor reizigers met een beperking.'

advertentie advertentie