Sluiting en herbestemming van Mariakerk krijgt vorm op informatieavond

Foto: Dennis

ROELOFARENDSVEEN - Maandagavond kwamen parochianen en omwonenden van de Mariakerk bij elkaar om te horen over wat de toekomstplannen zijn van het gebouw. Hoewel er sinds 2014 geen gewone vieringen werden gehouden, wordt het kerkgebouw nog wel gebruikt voor uitvaarten.

Door heel Nederland sluiten kerken. Na de kerk van de H. Jacobus de meerdere in Oude Wetering moet ook de Mariakerk in Roelofarendsveen aan dit lot gaan geloven. Er wordt door de federatie gezocht naar een passende herbestemming. Gisterenavond werden parochianen, buurtbewoners en geïnteresseerden op de hoogte gesteld over de ontwikkelingen.

Voor het onttrekken van de eredienst moet onder andere een principebesluit worden genomen door de bisschop van het Bisdom Rotterdam (bisschop van den Hende). Er zal dan een laatste viering komen waar het gebouw en andere ingewijde gebruiksvoorwerpen uit de eredienst word onttrokken. Voor het kerkhof ligt een ander plan in het verschiet. Vanaf januari 2038 wordt niemand meer begraven op het kerkhof. Het ruimen van de graven gaat volgend jaar beginnen, mits de graven meer dan vijftien jaar oud zijn.

Het herbestemmen van het gebouw wordt gedaan door Johlex. Afhankelijk van de bouwvergunningen zullen er zeven tot twintig woningen worden gerealiseerd. Hiermee hoopt Alex van der Poel van Johlex, het gebouw een waardige herbestemming te geven. Het kerkhof zit niet bij de verkoop aan Johlex inbegrepen.

Lees ook: Bisschop zegent spetterend nieuwe kerkbellen: ‘Uitnodiging om naar de kerk te komen’

advertentie advertentie