Vanaf nu ook statiegeld op kleine plastic flessen

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Sinds donderdag zit er vijftien cent statiegeld op kleine plastic flessen. De flessen zijn te herkennen aan een nieuw statiegeldlogo en kunnen worden ingeleverd bij onder andere supermarkten en tankstations langs de snelweg.

Jaarlijks worden er 900 miljoen kleine en 600 miljoen grote plastic flessen frisdrank en water verkocht in Nederland. 'Het doel is zoveel mogelijk, maar zeker negentig procent, van de kleine plastic flesjes die worden verkocht weer in te nemen', zegt Raymond Gianotten, directeur van Statiegeld Nederland.

Bij het inleveren van kleine flesjes is het belangrijk dat de fles onbeschadigd is, in zijn originele vorm is en dat de streepjescode goed te scannen is door de innamemachines.

Statiegeld op blikjes

Op 31 december 2022 wordt er ook statiegeld op drankblikjes ingevoerd. Per jaar gaan er ongeveer 2 miljard stuks over de toonbank, zo'n 150 miljoen daarvan belanden in het milieu. Per blikje wordt vanaf dan 15 eurocent gerekend, hetzelfde bedrag als bij kleine plastic flesjes.

advertentie advertentie