Vliegtuigen nemen komende weken andere routes: op deze plekken vliegen ze vaker over

Foto: ANP

KAAG EN BRAASSEM - De Kaagbaan op Schiphol is sinds maandag, tot en met 25 april, niet in gebruik vanwege een grote onderhoudsbeurt. Vliegtuigen moeten daarom op andere banen opstijgen of landen, waardoor je de komende negen weken meer of juist minder hinder kunt ervaren.

Schiphol verwacht dat er overdag en 's avonds meer vliegtuigen landen vanuit het zuiden op de Zwanenburgbaan en de Aalsmeerbaan. Wanneer welke baan in gebruik is, hangt af van de weersomstandigheden, het aanbod van vliegverkeer en welke baan beschikbaar is.

Deze routes lopen onder andere over de gemeentes Nieuwkoop, Bodegraven-Reeuwijk en Alphen aan den Rijn. Inwoners van deze gemeenten kunnen de komende periode meer merken van het vliegverkeer. Hetzelfde geldt voor Aalsmeer, Uithoorn en Haarlemmermeer.

Minder overlast voor Leiden en Bollenstreek

Volgens Luchtverkeersleiding Nederland zullen er door het onderhoud aan de Kaagbaan naar verwachting minder vertrekkende vliegtuigen over Hillegom, Hoofddorp en Nieuw-Vennep gaan. Voor landend verkeer geldt dat met name voor Leiden, Oegstgeest, Warmond, Voorhout en Sassenheim. Daar is dus minder overlast te verwachten.

Ook kan het onderhoud aan de Kaagbaan gevolgen hebben voor het vliegverkeer van en naar Rotterdam The Hague Airport. In het geval van noordenwind, zullen de vliegtuigen vanaf dit vliegveld een alternatieve route vliegen.

Daarom kan er meer verkeer vanaf Rotterdam The Hague Airport vliegen over dorpen als Stolwijk, Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel. 'Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de vooraf bepaalde route om bewoonde gebieden zoveel mogelijk te vermijden', aldus een woordvoerder van de Luchtverkeersleiding.

Tijdens de onderhoudsperiode wordt onder andere het asfalt op de Kaagbaan en de omliggende rijbanen vervangen. Daarnaast komt er een nieuwe oversteekplaats voor vliegtuigen en wordt er gewerkt aan de tunnel onder de baan. De baanmarkeringen krijgen een likje verf en in en rond de baan wordt de ledverlichting vervangen.

Lees ook: Schiphol krijgt minder vliegverkeer, maar toch is er vrees voor extra overlast

advertentie advertentie