Vrouw ontkent moord op haar man in Oud Ade en wijst naar medeverdachte

OUD ADE - 'Ik heb niks te maken met de dood van mijn man', zei Latifa T. (40), een van de verdachten van de moord op vastgoedondernemer Mimoun Bergoual (66) uit Oud Ade, woensdag in de rechtbank. Voor het eerst heeft ze een nieuwe verklaring gegeven. Medeverdachte Zakaria C. (25) zou volgens haar de 'grote boosdoener' zijn geweest. Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Kaag en Braassem.

Zakaria C. zou Latifa T. hebben mishandeld, misleid en onder druk hebben gezet, beweert ze zelf. Een nieuwe getuige die een tijd met C. in de gevangenis heeft doorgebracht, zou haar verklaring mogelijk kunnen ondersteunen waardoor nieuw onderzoek nodig is. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM). C. zou tegen deze getuige in de gevangenis hebben toegegeven dat T. onschuldig is.

Vastgoedondernemer Mimoun Bergoual (66) werd op 29 december 2020 dood aangetroffen in zijn huis in Oud Ade. Hij zou zijn gewurgd of gesmoord. In eerste instantie werd door zijn echtgenote Latifa T. melding gedaan van een overval. Ze verklaarde dat vier onbekende mannen de woning waren binnengedrongen. Ze was daarop het huis uit gevlucht en meldde zich later die nacht bij de politie in Leiden.

Uiteindelijk werden T. en de drie Fransmannen vorig jaar opgepakt in verband met de moord. Tijdens een eerdere zitting kwam naar voren dat T. en Zakaria C. geliefden van elkaar waren. Dit bleek uit WhatsApp-berichten die werden uitgewisseld tussen de twee. Zakaria C. gaf de affaire eerder al toe.

T. ontkende echter altijd iets met de dood van Bergoual te maken te hebben. Hoewel ze hierbij blijft, wilde ze afgelopen november toch opeens haar verklaring veranderen. Zo bleek woensdag in de rechtbank. Volgens de nieuwe verklaring van T. zou Mimoun Bergoual op de hoogte zijn geweest van de dreiging van Zakaria C. en de andere mannen. T. en Bergoual zouden volgens haar samen hebben bedacht om Zakaria C. en de andere verdachten uit te lokken en dan te verwonden. Alleen zou dit plan anders zijn gelopen. T. was woensdag voor het eerst zelf aanwezig in de rechtbank. Medeverdachte Youssef C. (32) was ook gekomen, net als Zakaria C. (25), die er de voorgaande zittingen altijd bij was.

'Ze waren uit op geld'

Over de situatie in de woning zou T. afgelopen november hebben verklaard dat ze door twee van de verdachten zou zijn vastgepakt, zegt de officier van justitie. 'Hun doel was niet om Bergoual te vermoorden, maar ze waren uit op geld en doorzochten de woning, heeft T. nu verklaard', zegt de officier van justitie, die verder nog niet alle details uit de nieuwe verklaringen kon toelichten. 'Aanvullend onderzoek is nodig', vindt de officier. 'Vooral omdat er mogelijk ontlastend bewijs is voor T.' Zo moet de getuige die een tijd met Zakaria C. in detentie heeft gezeten nog worden gehoord.

In tegenstelling tot Zakaria C. heeft T. haar affaire met hem altijd ontkend. Zij meende dat een zogenaamde vrouw, ene Maria, een tijd over haar telefoon heeft beschikt. Berichten op haar telefoon van Zakaria C. en berichten die ze naar C. zou hebben gestuurd, zouden niet door haar zijn geschreven. Volgens de officier van justitie zou T. in haar nieuwe verklaring hebben toegegeven dat ze hier toentertijd over heeft gelogen. Ze zou met Zakaria C. blijven appen, omdat ze hem moest uitlokken, heeft ze nu verklaard.

Extra forensisch onderzoek

Een andere verdachte, Stevens S. (49), was er tijdens de zitting niet bij. Hij kreeg vorig jaar juli te horen dat hij het proces onder voorwaarden thuis af mag wachten. Hij zou medeplichtig zijn geweest door zijn auto beschikbaar te stellen en met de andere Fransman Youssef C. die dag van Frankrijk naar Oud Ade zijn gereden.

'T. zal haar best nu doen om zo veel mogelijk mee te werken aan het onderzoek en het beantwoorden van alle vragen', lichtte haar advocaat nog toe, die ook benadrukte dat ze woensdag voor het eerst naar een zitting is gekomen.

'Het etiket moord of doodslag op haar man raakt haar, omdat ze wordt weggezet als een koelbloedig monster in plaats van een mens van vlees en bloed. Ze heeft besloten dat het klaar is en om voor zichzelf op te komen. Dit ondanks alle bedreigingen jegens haar, zowel van de kant van de familie als de kant van de medeverdachten. Nu was het genoeg. Ze had al genoeg mensen verloren, ze had haarzelf verloren.'

Een monster en een heks

Verdachte Youssef C. noemde Zakaria C. en Latifa T. woensdag een monster en een heks in de rechtszaal. ‘U weet de details, maar ik wil ze graag herhalen', zei hij tegen de rechters. 'Een maand voor dit alles is gebeurd, is mijn broer vermoord met 23 messteken. Het was een moeilijke periode. Zakaria, de klootzak, excuses, is op dat moment in mijn leven getreden om zijn condoleances aan te bieden. Zij hebben mij gemanipuleerd. Hij heeft mij voorgelogen. Hij zei dat het om zijn zus ging. Ik wil het masker van hun gezicht afhalen. Ik ben, samen met de familieleden in de rechtszaal, de enige die weet hoe het is om een dierbare op brute wijzen te verliezen’, zegt Youssef C.

Zakaria C. heeft volgens Youssef C. op meerdere momenten mensen naar hem toegestuurd in de gevangenis. ‘Om mij te bedreigen. Ik zeg het hardop vandaag. Ik heb alles verloren. Ik heb niets meer. En ik ben niet bang voor Zakaria.’

Onder de vingernagel van Youssef C. zijn volgens het OM sporen gevonden van het slachtoffer. C. zou volgens het OM met verdachte Stevens S. op de dag van de moord van Frankrijk naar Oud Ade zijn gereden. De twee bleken buurmannen van elkaar te zijn. Youssef C. zou bij de politie hebben verklaard dat hij die dag naar Nederland was gegaan om te bemiddelen tussen de relatie van T. en Bergoual. Buiten bij de woning bij een hek zou er een klein handgemeen hebben plaatsgevonden. Op die manier is hij in zijn nek gekrabd en dat is het enige spoor, zei zijn advocaat nog. Youssef C. zou hebben verklaard dat de 66-jarige man nog in leven was toen hij terugreed naar Frankrijk.

'Het maakt me gek'

Ook Zakaria C. wilde nog iets tegen de rechters zeggen. 'Het bezorgt me hoofdpijn en het maakt me gek als ik dit allemaal hoor. Bij de politie geef ik iedere keer een verklaring en ik probeer mijn verklaring goed uit te leggen. Ik ben helemaal niet betrokken bij deze zaak.' De 'geruchten' over hem, noemt hij 'bizar'. 'Ik wil alleen nog zeggen: ieder die een valse verklaring gaat afleggen, ga ik gerechtelijk vervolgen. Ik laat het niet los.'

De nieuwe verklaringen vragen extra onderzoek, zegt het OM. Waaronder forensisch onderzoek en meerdere getuigenverhoren. De zaak zou woensdag eigenlijk inhoudelijk worden behandeld, maar dit wordt voorlopig uitgesteld. De volgende zitting is op 16 februari. De inhoudelijke behandeling vindt eind mei plaats.

advertentie advertentie