Zoektocht naar plek voor ‘skaeve huse’ in Kaag en Braassem gaat door

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - De zoektocht naar geschikte locaties in Kaag en Braassem voor mensen die behoefte hebben aan een prikkelarme omgeving gaat door. Tot en met 31 januari kunnen inwoners locaties aandragen bij de gemeente.

Tot nu toe is Leiden als centrumgemeente verantwoordelijk geweest voor de opvang van mensen die behoefte hebben aan prikkelarm wonen. Vanaf 2023 moet Kaag en Braassem dat zelf zien op te lossen. 'Het gaat om eenvoudige huisjes die zijn bedoeld voor inwoners uit Kaag en Braassem die ergens de weg zijn kwijtgeraakt in hun leven, uitbehandeld zijn bij een psychiatrische inrichting en/of noodgedwongen gebruikmaken van de maatschappelijke omgeving', legt de gemeente uit. 'Een rustige omgeving is voor hen vaak de beste woonplek.'

Het is de bedoeling dat deze woonvorm in een rustig gebied komt te staan, aan de rand van de gemeente. 'Dit omdat de bewoners bijzonder gedrag vertonen op het moment dat er te veel prikkels zijn.' Desondanks dient de locatie niet al te ver verwijderd te zijn van voorzieningen, zoals een supermarkt en bushalte.

De bewoners krijgen zogenoemde ‘aandachtsvolle bemoeizorg’. Dit wordt geregeld vanuit opvangorganisatie De Binnenvest. Zij zorgen dat er elke dag iemand van de organisatie aanwezig is en er regels worden ingesteld. Zo mogen bewoners bijvoorbeeld niet zomaar bezoek ontvangen en na een bepaalde tijd moet het rustig zijn.

Felle kritiek

Het dossier, dat ook bekend is onder de naam 'skaeve huse', kon eerder op felle kritiek rekenen. Er ontstond ophef in Rijnsaterwoude nadat duidelijk werd dat de gemeente daar een prikkelarme woonvorm wilde realiseren. Dat werd versterkt toen er een intern communicatieplan van de gemeente online werd gezet waarin ongelukkige passages stonden.

Er werd besloten om voorlopig de stekker uit het project te trekken. Een nieuwe poging moest gepaard gaan met een participatietraject, waarbij inwoners uit de gemeente worden betrokken bij de zoektocht naar een geschikte locatie. Tot en met 31 januari is het mogelijk om locaties te opperen. Dat kan via info@kaagenbraassem.nl of door te bellen naar 071-3327272.

Lees ook: Project ‘skaeve huse’ voorlopig stilgezet: ‘Het is niet een hele fijne week’

advertentie advertentie