20ste editie Leimuidense kampioenschap Sprietlopen: dit jaar weer met duoloop

Foto: Oranje Comité Leimuiden

LEIMUIDEN - De 20ste editie van de Leimuidense kampioenschappen Sprietlopen staat zaterdag 8 juni weer op het programma. Net als in 2019, 2022 en 2023 vindt het evenement plaats op en bij het terrein van De Rijk Beschoeiing- en Steigerwerken aan het Noordeinde. De deelnemers lopen daar van ponton naar ponton. 

Bij Sprietlopen liggen er twee sprieten (houten heipalen) over het water van ponton naar ponton. De deelnemers – bij voorkeur verkleed – lopen over de palen naar de overzijde. Deelnemers die droog overkomen, gaan door naar de volgende ronde. Uiteindelijk gaat het natuurlijk allemaal om het winnen van de Wisselsprieten. Per categorie zijn drie prijzen beschikbaar plus een heuse WisselSpriet. Iedereen mag meedoen aan het sprietlopen, als je maar in het bezit bent van een zwemdiploma. Vrijwillige duikers uit Leimuiden en Alphen aan den Rijn bewaken de waterveiligheid.

Sprietlopen mag in de huidige organisatievorm dan de 20ste editie beleven, maar de meeste Leimuidenaren weten dat het evenement veel ouder is. Bij archiefonderzoek stuitte de organisatie onlangs op een krantenknipsel uit de Leidse Courant van 23 augustus 1947 waarin verslag werd gedaan van het Sprietlopen in Leimuiden. Het evenement bestaat dus al 77 jaar.

Duoloop en programma

Naast de individuele oversteek is er tijdens deze editie ook weer een Duoloop. Twee sprietlopers lopen tegelijkertijd over twee sprieten van het ene naar het andere ponton. De twee duolopers houden allebei het uiteinde van een touw vast. Raakt één van de twee iets uit balans en geeft zij of hij een kort rukje aan het touw, dan kan dat zo maar foute boel betekenen voor de andere loper. Het is dus zaak in balans te blijven met je duopartner. Want de opdracht is om samen droog de overkant te halen.

Het Sprietlopen begint om 15.30 uur met de jeugd. De duoloop (alle leeftijden) en de senioren starten ongeveer om 16.30 uur. De after-party met muziek van DJ Maurits Snoek begint rond 18.00 uur. Het tijdschema is afhankelijk van het aantal deelnemers. Inschrijven kan die dag vanaf 14.00 uur bij De Rijk. Het inschrijfformulier is opgenomen in het programmaboekje van de feestweek en het formulier is te downloaden van de site www.ocleimuiden.nl.

Lees ook: Eerste twee orkesten van Dweilen tussen de Plassen bekend

advertentie advertentie