Eerste stappen gezet voor vervanging van Langebrug in Oud Ade

Gepubliceerd op 12 Juni 2019 om 10.27 uur

OUD ADE - Onlangs werd door de gemeenteraad van Kaag en Braassem een voorbereidingsbudget beschikbaar gesteld voor de vervanging van de Langebrug in Oud Ade. Inmiddels zijn de eerste voorbereidingen in gang gezet.

Een nieuwe brug is noodzakelijk omdat er mogelijk gevaar bestaat door betonrot in de Langebrug. De brug is gedeeltelijk gesloten en de gemeente controleert de staat van de oeververbinding regelmatig. 'Uit de afgelopen onderzoeken blijkt dat er geen verdere verslechteringen zijn waardoor het opnieuw plaatsen van de beweegbare hekken niet noodzakelijk is', meldt de gemeente. 'Doordat de brug minder belast wordt, is er minder kans op verslechtering.' Het volgende onderzoek staat eind juni gepland.

Eind mei is door de gemeenteraad besloten om een voorbereidingskrediet van 140.000 euro beschikbaar te stellen. Er is een ingenieursbureau geselecteerd om de vervanging van de brug voor te bereiden. 'Daarbij hebben zij als extra opdracht gekregen om te onderzoeken of en welke versnellingsmaatregelen haalbaar zijn, zodat een aanbesteding en het uiteindelijk starten van een aannemer zo snel mogelijk gedaan kunnen worden.'

De voorbereidingen zijn naar verwachting eind dit jaar klaar, dan moet ook duidelijk zijn hoeveel de vervanging van de Langebrug gaat kosten. Daarna start de aanbesteding.

'Vaart maken'

'We gaan vaart maken met het vernieuwen van de Langebrug om zo snel mogelijk onze inwoners en ondernemers met auto, fiets, bus, tractor of vrachtwagen weer volledig over de brug te kunnen laten rijden', zegt wethouder Yvonne Peters (VVD). 'En we gaan met de omgeving in gesprek over de werkzaamheden om zowel snelheid te maken, de omgeving bereikbaar te houden en overlast waar mogelijk te beperken.'

Een poging om de provincie Zuid-Holland mee te laten betalen aan de vervanging van de brug is mislukt. De gemeente Kaag en Braassem draait op voor de kosten van een nieuwe brug. De houten fietsbrug naast de Langebrug wordt ook vervangen. Die brug is eigendom van de gemeente Teylingen, die ook financieel zal bijdragen aan de vervanging van de fietsbrug.

advertentie advertentie