GGD start nieuwe vaccinatieronde tegen corona met ‘herhaalprikken’

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - GGD Hollands Midden gaat beginnen met een nieuwe vaccinatieronde tegen het coronavirus. Vanaf maandag 19 september wordt er zeven dagen in de week geprikt bij de vaccinatielocaties in Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden.

Iedereen van 12 jaar en ouder kan zich nogmaals laten vaccineren met een herhaalprik. 'Mensen met een hoger risico op ernstige ziekte door corona en zorgmedewerkers met patiënt-/cliëntcontact, zijn als eerste aan de beurt', aldus GGD Hollands Midden. Vaccinaties die geprikt worden, zijn aangepast aan de omikronvariant.

Een herhaalprik kan alleen op afspraak worden gehaald. Het RIVM verstuurt eerst een uitnodigingsbrief naar mensen die dit jaar 60 jaar of ouder zijn. 'Dit gebeurt stapsgewijs van oud naar jong. De eerste uitnodigingen liggen 13 september op de mat.' Zorgorganisaties nodigen in de komende weken bewoners en medewerkers uit voor een herhaalprik.

Mensen die jonger dan 60 jaar zijn en jaarlijks een uitnodiging krijgen voor de griepprik, krijgen vanaf de eerste helft van oktober via de huisarts een uitnodiging voor een herhaalprik. 'Dit geldt ook voor mensen jonger dan 60 met het syndroom van Down. Hierna wordt de rest van de bevolking van 12 jaar en ouder via de media opgeroepen', kondigt de GGD aan.

Voorwaarden

Een herhaalprik halen, kan alleen als mensen de basisserie van coronavaccinaties hebben gehad. Die bestaat uit twee prikken, of één in geval van het Janssen-vaccin of na een coronabesmetting. 'Bovendien moet het minimaal drie maanden geleden zijn dat je de laatste prik of coronabesmetting had.'

Ook mensen die na de basisprik(ken) één of meerdere booster- of herhaalprikken hebben gehaald, mogen in deze nieuwe vaccinatieronde opnieuw een herhaalprik halen.

Meer coronabesmettingen in najaar

De GGD houdt er rekening mee dat het aantal coronabesmettingen in het najaar verder oploopt. 'Een coronavaccinatie beschermt je tegen ernstige ziekte en sterfte en verkleint de kans dat je anderen besmet. Maar deze effecten nemen in de loop van de tijd af. Een herhaalprik zorgt dat je afweersysteem het coronavirus weer goed herkent en in actie komt als dat nodig is', aldus de GGD.

advertentie advertentie